MNOGI RODITELJI SU U ZABLUDI: Pravilno postavljeno sedište za decu povećava njihovu bezbednost

Američka akademija pedijatara (AAP) izdala je novu preporuku za dečja sigurnosna sedišta.

Pixabay

Ranije je preporučivano da se deca voze u tako postavljenom sedištu do drugog rođendana. Međutim, ta starosna granica je sada produžena. AAP preporučuje da se deca voze “naopačke” sve dok ne dostignu maksimalnu visinu ili težinu propisanu od strane proizvođača.

Dr Bendžamin Hofman, šef odeljanja za prevenciju povreda, nasilja i trovanja AAP-a, kaže da ne postoji dovoljno podataka kojim bi se utvrdilo godište kada dete može da počne da se vozi u smeru automobila, već se treba voziti u suprotnom smeru što je duže moguće jer je taj položaj daleko sigurniji.

Ovaj položaj se preporučuje jer tada samo sedište sprečava da glava, vrat i kičma krenu naglo napred, kao u slučaju udesa. Kada dete sedi okrenuto ka napred, njegova glava, koja je kod najmlađih neproporcionalno velika u odnosu na ostatak tela, u slučaju sudara može krenuti velikom brzinom napred uzrokujući ozbiljne povrede kičme i glave.

Mnogi proizvođači sedišta propisuju za ovakav tip sedišta maksimalnu težinu deteta od 18 kilograma, “što znači da većina dece može da nastavi da tako sedi i nakon drugog rođendana”.

Hofman je izjavio da je svestan da je roditeljima bitan trenutak kada okrenu decu jer je to znak da su ona “porasla”, ali ističe da je bitnija sigurnost deteta od okretanja za drugi rođendan.loading...