LEGENDARNI AUTO PRODAT ZA 200 DOLARA: Decenijama trunuo u garaži, a danas vredi milione (FOTO)

Ferrari je jedan od proizvođača čiji automobili vremenom dobijaju na vrednosti, a šta tek reći za primerak jednog klasičnog modela koji je kupljen za 200 dolara, a danas vredi milione.

screenshot/youtube.com/RM Sotheby's

Radi se o Ferrariju 340 America iz 1952. godine koji će biti prodat u Indianapolisu ovog vikenda. To je jedan od svega 24 proizvedena primerka i predstavlja trkčki automobil koji je osvojio peto mesto na trci 24 sata Le Mana 1952. godine. Nakon toga je uvezen u SAD gde je promenio nekoliko vlasnika, a jedan od njih je originalni V12 motor zamenio Chevyjem V8. Originalnom motoru se od tada gubi trag.

Karoserija je nešto kasnije oštećena u sudaru, pa je zamenjena, ali je i ona oštećena tokom transporta, pa se vlasnik nakon toga odlučio za Devin Spider karoseriju od fiberglasa. Automobil zatim nestaje i ne pojavljuje se decenijama.

Ipak, 1990. godine ga je kupio trkač Majk Sanfilipo na rasprodaji za 200 dolara, jer ga je se prodavac želeo rešiti. Sanfilippo nije znao za poreklo automobila, želeo ga je pripremiti za trke ubrzanja, ali ga je ipak prodao na eBayju 2006. godine za 26.912 dolara Tomu Šaugnesiju. Radi se o ekspertu za restauracije koji je ubrzo saznao šta je kupio i da automobil zapravo vredi 3 miliona dolara.

Potom je usledila restauracija koju je obavio Ferrari Classiche, a automobil je vraćen u prvobitno stanje. Dobio je 4,1-litarski V12 motor uparen s četverostepenim manuelnim menjačem, a vraćen mu je i originalni izgled zahvaljujući fotografijama i isečcima iz novina. Očekuje se da će automobil biti prodat za više od 6 miliona dolara.