MAJKROSOFT DIGAO INTERNET NA NOGE! Pazite se, u toku su VELIKI HAKERSKI NAPADI

Američka kompanija Majkrosoft saopštila je da je otkrila nove ruske hakerske napade na političke organizacije u SAD uoči jesenjih izbora za Kongres i vlasti na državnim nivoima.

Haker
Pixabay.com

Tehnološki gigant naveo je da je hakerska grupa povezana s ruskom vladom napravila lažne internet domene koji liče na dve konzervativne organizacije Hudson Institute i International Republican Institute – IRI.

Još tri lažna domena su napravljena da liče na stranice Senata SAD. Majkrosoft nije ponudio dodatne opise lažnih sajtova, naveo je Asošietid pres.

Ovo otkriće je usledilo nekoliko nedelja pošto je demokratska senatorka Kler Mekkeskil iz Misurija obelodanila da su ruski hakeri neuspešno pokušali da se infiltriraju u njenu kompjutersku mrežu u Senatu.

Novi hakerski napadi liče na ruske napore uoči izbora 2016, za koje obaveštajni zvaničnici SAD navode da su pomogli u pobedi Donalda Trampa, navodi AP.

Ovog puta, umesto da pomažu jednoj partiji, “te aktivnosti su u osnovi fokusirane na ometanje demokratije”, rekao je Bred Smit, predsednik Majkrosofta. On je dodao da nema naznaka da su hakeri uspešno ubedili nekoga da klikne na lažne sajtove čime bi mogli da budu izloženi kradji podataka.

Njujork tajms navodi da okretanje ruskih hakera ka novim metama podvlači ciljeve ruske obaveštajne službe da omete svaku institucionalnu kritiku Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina.

U odboru IRI-ja, koji je decenijama radio na širenju demokratije u svetu, nalazi se šest republikanskih senatora i kandidat za Senat, istaknuti kritičar Rusije u SAD, Mit Romni.

Hadson institjut je radio na programima za ispitivanje korupcije u vladama širom sveta s Rusijom kao jednim od glavnih meta.

Majkrosoft je naveo da je napade izvela hakerska grupa “Strontium”, koja je poznata i kao “Fancy Bear” ili “APT28”. Specijalni istražitelj Robert Muler, koji ispituje veze štaba Donalda Trampa s ruskom vladom, povezao je tu hakersku grupu s ruskom obaveštajnom službom GRU.

Hadson institjut i Internešnal ripablikan institjut su naveli da će biti oprezni pošto je njihovo zalaganje za demokratiju u svetu izazvalo gnev autoritarnih vlada.