Na ovom testu PADAJU I NAJISKUSNIJI: Koje automobile MOŽE VIDETI vozač kamiona? (FOTO)

Znate li odgovor?

printscreen

Svaki vozač zna (ili bi trebalo da zna) da mora proveriti “mrtvi ugao” pre nego što promeni traku ili skrene. Međutim, da li ste ikada razmišljali o “mrtvim uglovima” drugih vozača?

Neki vozači imaju “ograničen” pregled puta, što predstavlja rizik za druga vozila oko njih. Zato je važno da znate da li vas vide i da li ste im (možda) upali u “mrtvi ugao”, piše Index.hr.

Velika teretna vozila mogu imati mnogo veće “mrtve uglove” od običnog automobila, kao što je i prikazano u crtežu koji je napravio Odsek za puteve i promet u Kvinslendu.

Znate li koje automobile može videti vozač kamiona?

printscreen/fb

Većina nas pretpostavlja da je žuti automobil skriven od pogleda vozača iza prikolice, te da mu se zeleni automobil nalazi u “mrtvom uglu”. Ali, za vozače kojima je kabina visoko podignuta čak je i crveni automobil izvan vidokruga. Vozači će istaknuti da će vozač kamiona znati da je crveni automobil ispred ako se već neko vreme vozi iza njega, ipak moguć je i scenario u kojem je crveni automobil uletio ispred njega iz druge trake.

“Vozači kamiona imaju nekoliko ograničavajućih okolnosti kad je reč o ubrzanju i usporavanju. Velikim vozilima potrebno je više mesta za skretanje, a njihovi mrtvi uglovi veći su nego kod automobila. Jedini automobili koji se nalaze u mrtvom uglu vozača kamiona su plavi i narandžasti”, objavio je Odsek za puteve i promet Kvinslenda na Fejsbuku.

printscreen/fb

Stručnjaci za sigurnost savetuju vozačima da provere mogu li videti vozača kamiona ili barem njegove retrovizore kako bi znali da i on njih može da vidi.