Svaki vozač zna (ili bi trebalo da zna) da mora proveriti “mrtvi ugao” pre nego što promeni traku ili skrene. Međutim, da li ste ikada razmišljali o “mrtvim uglovima” drugih vozača?

Neki vozači imaju “ograničen” pregled puta, što predstavlja rizik za druga vozila oko njih. Zato je važno da znate da li vas vide i da li ste im (možda) upali u “mrtvi ugao”, piše Index.hr.

Velika teretna vozila mogu imati mnogo veće “mrtve uglove” od običnog automobila, kao što je i prikazano u crtežu koji je napravio Odsek za puteve i promet u Kvinslendu.

Znate li koje automobile može videti vozač kamiona?

printscreen/fb

Većina nas pretpostavlja da je žuti automobil skriven od pogleda vozača iza prikolice, te da mu se zeleni automobil nalazi u “mrtvom uglu”. Ali, za vozače kojima je kabina visoko podignuta čak je i crveni automobil izvan vidokruga. Vozači će istaknuti da će vozač kamiona znati da je crveni automobil ispred ako se već neko vreme vozi iza njega, ipak moguć je i scenario u kojem je crveni automobil uletio ispred njega iz druge trake.

“Vozači kamiona imaju nekoliko ograničavajućih okolnosti kad je reč o ubrzanju i usporavanju. Velikim vozilima potrebno je više mesta za skretanje, a njihovi mrtvi uglovi veći su nego kod automobila. Jedini automobili koji se nalaze u mrtvom uglu vozača kamiona su plavi i narandžasti”, objavio je Odsek za puteve i promet Kvinslenda na Fejsbuku.

printscreen/fb

Stručnjaci za sigurnost savetuju vozačima da provere mogu li videti vozača kamiona ili barem njegove retrovizore kako bi znali da i on njih može da vidi.