NAJRIGOROZNIJI ZAKON O SAOBRAĆAJU NA SVETU: Šta će se u Srbiji u buduće raditi sa BAHATIM vozačima?

Izmene zakona planiraju se do kraja godine i kazna oduzimanja vozila i uništavanje pred vlasnikom, samo su neki od predloga koji bi mogli da budu usvojeni i to do kraja godine.

auto
pixabay

Agencija za bezbednost saobraćaja predložiće da u okviru izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja bude predviđeno i trajno oduzimanje vozačke dozvole i vozila nesavesnim vozačima koji nisu spremni da promene ponašanje.

Jedan od predloga biće da se nakon što vozilo vozaču bude oduzeto, ono bude i uništeno, i to pred očima bahatih vozača.

To jeste predlog koji se razmatra i koji već postoji u određenim zemljama. Videćemo da li će to biti kazna za višestruke povratnike u prekršajima, nasilničku vožnji ili nešto drugo. Vozilo bi bilo uništeno pred vlasnikom, kako bi se postigao psihološki efekat. Druga opcija jeste da vozilo preuzmu službeni organi i koriste u svoje svrhe ili da se vozilo pokloni u humanitarne svrhe – kaže Duško Pešić, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Po važećem zakonu, vozač koji sakupi 18 poena gubi vozačku dozvolu i mora ponovo da pohađa seminar iz vožnje. Svaki sledeći put, broj poena sa kojima se gubi vozačka dozvola bi se spuštao, da bi došlo do toga da već sa 9 poena ostane bez dozvole.

Takvi vozači koji su višestruki povratnici su pokazali da se nebezbedno ponašaju. Pružili smo im šansu, ali je potrebno pooštriti kazne. Videćemo da li će to biti nakon što drugi ili treći put izgube dozvolu – kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Naredni korak je oduzimanje vozila, za koje postoji velika inicijatova da zaživi do kraja godine, kažu iz Agencije.

To je predlog koji se razmatra. To može da bude kazna za nasilničku vožnju, za više od 2 promila alkola u krvi, za dva prolaska kroz crveno na semaforu i prebrzu vožnju. To su sadašnji predlozi – kaže direktor Duško Pešić.

Prema njegovim rečima, najverovatnije će biti određeno kazne po sistemu semafora.

Za neke prekršaje biće određeno oduzimanje vozila zbog ponovljene greške, kao žuti kartoni, dok će za druge biti predviđeno momenatalno oduzimanje vozila, kao crveni karton. Imamo situacije gde neko ko napravi strašnu nesreću i uništi nekome život, nakon toga ponovo nasilnički vozi. Kazna oduzimanja vozila će biti najpre predivđena za takve vozače – kaže Pešić.

Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj kaže da su se blaže kazne pokazale kao nedovoljne u slučajevima bahatih vozača i da će lično predložiti predlog da se uništavanje vozila uvede kao regularna kazna.

Moj predlog će svakako biti da se vozila uništavaju. Pre svega na taj način ne postoji sumnja da se na taj način pribavlja imovinska korist. Drugo, biće to jasan znak da se bahato ponašanje u saobraćaju ne toleriše. Kada vlasnik gleda automobil koji se uništava pod presom, to će na njega sigurno ostaviti jači efekat od bilo koje druge propisane kazne i manje su šanse da će ponoviti prekršaj – kaže Damir Okanović.