NAJUVRNUTIJI AUTOMOBILI NA SVETU: Ovaj neobičan muzej je po svemu jedinstven i muškarci ga OBOŽAVAJU (VIDEO)

Muzej "Lejn motor" u Nešvilu čuva neke od najuvrnutijih automobila na svetu.

screenshot/youtube

Ovaj muzej razlikuje se od sličnih, uglavnom privatnih kolekcija – u kojima se najčešće mogu videti čuveni klasični modeli – po tome što se u njemu nalaze jedinstveni prototipovi nepoznatih ili manje poznatih vozila, kao i raritetni primerci serijski automobila. 

Među 350 eksponata su i vozila čiji su tvorci imali drugačiju viziju automobila od ostatka sveta. Zbog svoje nepraktičnosti, tehnoloških nedostataka ili visokih troškova proizvodnje, takvi modeli nikada nisu odmakli dalje prototipa i uglavnom su ostali unikati.

Mnogi od njih završili su u “Lejn motor” muzeju u Nešvilu.

screenshot/youtube

Iako se nalazi u Americi, ovaj muzej prikupio je i neke opskurne i raritetne primerke iz Evrope, među kojima je čehoslovačka Tatra T87 konstruisana pre Drugog svetskog rata. 

Ovaj, za svoje vreme izuzetno aerodinamičan model, imao je motor sa vazdušnim hlađenjem koji se nalazi pozadi, a vetrobransko staklo sastojalo se od tri zasebna panela.

Kada je bio nov, automobil je mogao da razvije brzinu od oko 160 km/h, a pogonio ga je V8 motor. Tatra T87 proizvodila se od sredine 1930-tih do početka ’50-tih, a napravljeno je preko 3.000 ovih vozila.

screenshot/youtube

Neki drugi eksponati iz Muzeja “Lejn motor” nisu bili te sreće i ostali su tek na nivou prototipa. Među njima je američki Hewson Rocket iz 1946, koji predstavlja pokušaj kompanije koja je tokom rata proizvodila avione da se u mirnodopskom periodu preorijentiše na automobilsku industriju.

Automobil je kreiran pod uticajem dizajna tadašnjih aviona i imao je zaobljenu karoseriju od poliranog aluminijuma, a pogonio ga je V8 motor od 60 “konja”.

Jedan od najneobičnijih eksponata je francuski Helicron iz 1932. koji je – osim što je imao karoseriju sličnu avionskom trupu – dobijao i pogon od avionskog propelera.

Pogledajte kako izgleda vožnja ovog, ali i drugih opskurnih automobila iz Muzeja “Lejn motor”: