NAJVEĆI NEPRIJATELJ SVAKOG VOZAČA: Rešite se stresa u vožnji uz pomoć ovih saveta

Uzročnika ima mali milion, a ono što je važno jeste kako prepoznati da ste pod stresom, posebno u trenutku kada vam je potrebno da se koncentrišete na nešto bitno, poput vožnje.

vožnja
pixabay

Stručnjaci iz britanskog automobilskog instituta IAM savetuju da je veoma bitno biti za volanom relaksiran. Pre nego što pokušate da se rešite stresa, bitno ga je prepoznati.

Ovo su najčešći signali upozorenja na stres:

– Lako vas iznerviraju kolege, prijatelji ili porodica

– Osećate se odsutno, zaboravni ste i loše raspoloženi

– Imate opterećujuće misli

– Ne možete da se „isključite“

– Postajete tihi i povučeni

– Premalo ili previše jedete

– Više pušite, pijete alkohol ili uzimate psihoaktivne supstance

– Imate napetost u mišićima

– Imate glavobolje

– Osećate se bolesno

– Loše spavate i imate nesanice

– Češće se razboljevate

Evo i saveta kako da izbacite negativno raspoloženje pre početka vožnje.

– Prošetajte nakratko oko bloka, duboko dišite i probajte se zaboravite na stresne situacije koje ste imali tog dana.

– Sačekajte dok se ne budete osećali mirno, sabrano i dovoljno dobro da počnete putovanje. Kako vožnja sama po sebi može biti stresna, posebno u špicevima. Ako ste već pod stresom, a bliže se “ti sati” sačekajte s vožnjom (ako ste u mogućnosti).

– Pre početka vožnje, koncentrišite se na dati trenutak uz duboko disanje. Ne morate biti spiritualista kako bi vam ovaj vid koncentracije i meditacije pomogao, jer svako može meditirati i na taj način izbaciti stres iz sebe. Ako niste upoznati sa meditacijom, ova aplikacija vam može pomoći – Headspace: Meditation & Mindfulness.

– Ukoliko zbog stresa imate glavobolje i mučninu, ove probleme morate smanjiti na najmanju moguću meru pre sedanja za volan. Pijte dosta vode i udišite svež vazduh.

– Kako biste rasteretili glavu zapišite listu stvari koje vas stresiraju i dajte sebi vremenski rok do kada ćete ih rešiti.

– Da li vam stres donosi probleme zavisnosti od alkohola, narkotika ili nikotina? Znajte da ove supstance mogu biti u vašem organizmu i kad krenete da vozite. Ukoliko se borite sa nekom vrstom zavisnosti, veoma je važno da zatražite stručnu pomoć.

– Ako vam stres uzrokuje problem sa spavanjem i nesanicom, obratite pažnju da nikad ne sedate za volan umorni. Ukoliko vam se prispava za volanom na autoputu, što pre nađite sigurno mesto da se odmorite – to ne sme biti zaustavna traka, već odmorište. Prema istraživanjima, usnulost za volanom je uzročnik gotovo 20 odsto saobraćajnih nesreća na glavnim putevima, zato nemojte voziti pospani.

– Ispričajte osobi od poverenja kako se osećate. Ponekad deljenje problema s voljenim osobama može u potpunosti da promeni stvari, a one čak mogu i da vam reše probleme. A postoji i izreka – problem podeljen, problem prepolovljen.