Nakon zabrane drugih, sada PROMOVIŠU SOPSTVENU: Fejsbuk do kraja meseca uvodi OVU NOVINU!

Kada je u februaru Fejsbuk zabranio sadržaje koji promovišu kriptovalute počele su priče da je to zato što planiraju da lansiraju sopstveni koin.

Fejsbuk
Pixabay.com

U junu su te informacije sve bliže stvarnosti budući da se nova valuta očekuje do kraja meseca. Kripto-projekat poneo je ime Libra, a zaposleni koji na njemu rade će, kako tvrde upućeni, moći da biraju da li žele da budu plaćeni na tradicionalni način, ili pak u novoj kriptovaluti.

Pored zaposlenih, ciljna grupa nove valute su i građani zemalja u razvoju gde su velike inflacije, a plaćanje će uglavnom biti moguće u okviru Fejsbuk proizvoda kao što su WhatsApp i Messenger.

Pored toga kompanija planira i fizičke automate, poput bankomata, koji će se pojaviti nešto kasnije kako bi dodatno stabilizovali valutu, prenosi PC Press.

Ako Fejsbuk zaista bude lansirao svoju valutu ova će postati prvi coin koji je predstavljen tolikom broju korisnika, a zbog toga što 2,3 milijarde ljudi širom sveta koristi Facebook. Kompanija već sarađuje sa vladama različitih zemalja, te su dogovori o implementiranju valute u toku, a radi se i na preventivnim merama za sprečavanje prevara koje bi projekat vrlo brzo mogle da ugroze.