NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE! Sve što treba da znate o IZNAJMLJIVANJU AUTA U INOSTRANSTVU

Verovatno mislite da će vaš najveći problem kada budete vozili u inostranstvu biti saobraćajna pravila. Zapravo je malo komplikovanije od toga, posebno ako planirate da iznajmite automobil u inostranstvu, bilo da je to na letovanju ili na poslovnom putovanju.

Automobili
Beta

Bilo koju zemlju da posećujete, vožnja će biti drugačija nego kod kuće. Čak i jednostavna stvar kao iznajmljivanje auta je komplikovanija i zahteva pripremu.

Ukoliko želite da istražite drugu zemlju u udobnosti auztomobila, pročitajte sve što treba da znate o iznajmljivanju automobila u inostranstvu.

Kako da rezervišete automobil

Pre svega, automobil uvek treba da rezervišete unapred. Razlika u ceni između zakazivanja unapred i iznajmljivanja na licu mesta može biti ogromna, čak iako se radi o rezervaciji 24h pre preuzimanja. Stoga, uvek rezervišite automobil pre nego što krenete na put.

Ukoliko se na vreme pripremite, imaćete manje problema kao što su nalaženje menjačnice ili premošćavanje jezičke barijere. Proverite da li postoji ograničenje po pitanju godina, kako mnoge rent a car agencije ne iznajmljuju licima mlađim od 25 i starijim od 70 godina.

Lokalna saobraćajna pravila

Bez obzira koju zemlju posećujete i iz kog razloga, morate se upoznati sa lokalnim pravilima puta. Svaka država ima drugačije zakone kada je u pitanju vožnja, a jedini način da izbegnete kašnjenje i kažnjavanje je da se na vreme upoznate sa njima.

Ako putujete u državu gde se vozi na suportnoj strani ulice, dobra ideja je da probate pre toga. Sa druge strane, u većini zemalja automatski menjač je norma, pa neko ko se na njega nije navikao može imati problema.

Na kraju, u nekim zemljama kao što je Italija vozači znaju biti jako agresivni, drski i neprijatni, kao na primer u Francuskoj. Ne zaboravite ni da se raspitate o cenama goriva u zemlji koju posećujete, kako vam ne bi nestalo para na sred putovanja.

Koliko dugo traje najam?

U većini slučajeva vozilo se iznajmljuje najmanje na jedan dan ili 24 časa. Ukoliko vam automobil treba na svega par sati, ipak ga morate iznajmiti za ceo dan.

Ono što mnogi ne znaju je kako se računaju dani. Ukoliko automobil iznajmite u utorak u 12 i vratite ga u isto vreme u petak, to se obračunava kao 3 dana. Ukoliko automobil vratite posle 12h, obračunaće vam se četiri dana.

Da li ste osigurani?

Uvek pre putovanja proverite da li vaša polisa osiguranja pokriva upravljanje iznajmljenim vozilima u inostranstvu. Većina polisa ne pokriva iznajmljivanje u inostranstvu. Mnogi ljudi se u inostranstvu ne osiguravaju već se oslanjaju na kreditne kartice u hitnim slučajevima.

Većina stranih agencija za iznajmljivnaje auta nudi sopstvene polise osigurnaja nudi svoje polise osiguranja za nepripremljene (po većim cenama). Ukoliko uzimate osiguranje u zemlji gde putujete, gledajte da imate minimalnu kvotu.

Vožnja u inostranstvu može biti jako stresna i naporna za nepripremljene i neiskusne vozače. Stoga se raspitajte pre polaska kakvi su vpozači u mestu gde idete. Time ćete svoj put učiniti prijatnijim. Vožnja u novoj državi može biti zastrašujuće i uzbudljivo iskustvo.