NE IZAZIVAJTE SUDBINU: Potapanje vodootpornih telefona stvara ozbiljne kvarove

Bez obzira na to što vaš telefon ima IP67 ili IP68 sertifikat, voda i dalje može da bude fatalna za njega!

Pixabay

Danas je skoro svaki premium uređaj otporan na vodu i prašinu. To je novi standard koji je postao izuzetno popularan. Korisnici su jednostavno oduševljeni činjenicom da mogu da potope svoj telefon u bazen recimo, ili u more, reku i slično.

Međutim, stvaru nisu baš onakve kako se prikazuju ili bolje reći, reklamiraju! Telefoni suštinski jesu otporni na vodu ili na prašinu, ali ne u toj meri da će oni izdržati svako potapanje ili izlaganje ogromnoj količini prašine.

Svaki sertifikat donosi određen nivo zaštite telefonu.

Međutim, proizvođači telefona ne garantuju da voda sigurno neće ući u telefon. U našem regionu, ni jedan ovlašćeni servis neće uvažiti garanciju ukoliko je kvar nastao usled prodora vode u unutrašnjost telefona.

Ukoliko često potapate telefon u vodu, pogotovo slanu, ona će dopreti u unutrašnjost mnogo brže nego što ste mislili. Razlog tome je naravno sam sastav vode! Slana voda prosto razjeda lepak i sve one gumice koje sprečavaju da voda prodre u unjutrašnjost, piše sajt “Pametni telefoni”.

Takođe, često se dešava da je slana voda začepi rupice za mikrofon, slušalicu i slično jer sadrži mnogo čestica koje se pojavi nakon isparavanja. Dešava se i to da slana voda prekrije određene konektore te punjenje telefona ili audio izlaz prestane da funkcioniše.

Sličan je slučaj i sa vodom u bazenima. Ona je puna hemikalija koje takođe uništavaju lepak i gumice koje sprečavaju da voda dopre u unutrašnjost telefona. Doduše, opasnija je slana voda, ali to ne znači da je zato bezopasno potapati često telefon u bazen.

Imajte na umu i to da vaš telefon nakon godinu dana korišćenja može da bude u daleko slabijem stanju nego što je bio onog momenta kada ste ga kupili. Samim tim, voda uvek nađe svoj put do unutrašnjosti telefona. Ne zaboravite da je pritisak u vodi sve jači kada idete dublje i dublje. To znači da vaš telefon mora biti u perfektnom stanju kako bi sprečio prodiranje vode u njegovu unutrašnjost.

Naš savet bi bio vrlo jednostavan: ako je vaš telefon otporan na vodu, onda uživajte pri njegovom korišćenju na kiši. Ne brinite ukoliko prospete nešto preko njega ili ako upadne na kratko u vodu. To je ono zbog čega želite da vaš telefon bude otporan na vodu, ne zato što biste ga prvom prilikom potopili u bazen ili more.loading...