NE NASEDAJTE! Ako dobijete ovakav MEJL OD BANKE po sredi je opasna PREVARA

DRAGI KUPAC, obaveštavamo vas da su pristup i funkcija vašeg Intesa SanPaolo naloga privremeno onemogućeni....

Mejl
Pixabay.com

Ovako počinje poruka koju su na imejl adrese dobili pojedini klijenti navedene banke u Srbiji, a koji su je i podelili na društvenim mrežama uz upozorenje da je reč o prevari.

U poruci hakeri dalje navode da vam je nalog navodno privremeno onemogućen jer ste ignorisali njihov prethodni zahtev “da izvršite obaveznu verifikaciju vašeg profila za onlajn bankarstvo”.

Pre nego što ponovo omogućimo korišćenje vaše kartice, potrebno je da potvrdite svoj identitet popunjavanjem niza podataka koji su već uneti na našem sajtu u trenutku vaše registracije na portalu Intesa – navedeno je dalje u sumnjivoj poruci uz poziv da kliknete na određeno dugme kako bi ste izvršili ono što od vas traže.

Da je u pitanju prevara, odnosno da se iza ovog mejla kriju hakeri a ne banka, jasno je već na osnovu gramatičke greške u obraćanju na početku poruke – “Dragi kupac”. Takođe, ova poruka je pisana na ćirilici, dok svi klijenti Banke Inteza već dobro znaju da ova banka u elektronskoj komunikaciji koristi latinicu. Dodatnu sumnju onima koji ovu poruku prime trebalo bi da pobudi i neuobičajena imejl adresa za pojašnjenja i informacije koju su hakeri ostavili na dnu elektronskog pisma.

Kako da se zaštitite

Već na osnovu ovoga je svima koji imaju bar malo znanja o metodama sajber krimina jasno da je u pitanju takozvana “fišing kampanja”.

ŠTA JE FIŠING?

NE PECAJTE SE NA UDICU

Fišing (phishing) imejl je vrsta onlajn prevare gde napadač pomoću imejla pokušava da ukrade vaše kredencijale (korisničko ime i lozinka) ili da zarazi vaš računar. Ovakva elektronska pošta je sve češća i funkcioniše tako što se hakeri tj. kriminalci predstavljaju kao velike kompanije i navode vas da preuzmete i otvorite fajlove koji se nalaze u prilogu ili kliknete na link koji se nalazi u poruci kako bi došli do vaših ličnih informacija. Izraz je nastao od engleske reči “fishing“ što znači pecanje, pošto hakeri ovakvom poštom “bacaju udicu“ kao u pecanju i čekaju da se neko od ciljanih korisnika “upeca“.

To znači da je dugme u poruci, odnosno link na koji će vas ono odvesti ako na njega kliknete, kreiran sa ciljem da hakeri dođu u posed informacija o vašem korisničkom nalogu, kako bi ga zloupotrebili. Zato se svima koji ovakav imejl prime savetuje da ne klikću na dugmiće i linkove u porukama ovog tipa kao i da poruku tog sadržaja obrišu!

Ukoliko je neko klinkuo na link i uneo podatke (korisničko ime i lozinku) koje su od njega tražene, potrebno je u najkraćem roku da izmeni lozinke kako na tom nalogu tako i na svim ostalim nalozima gde koristi isto korisničko ime i lozinku.

Banka Intesa je na svom tviter nalogu potvrdila da je određeni broj njenih klijenata dobio maliciozni mejl, koji su lica koja sprovode fišing aktivnosti obeležila imenom i logotipom njihove Banke.

Kroz ovaj mejl nepoznata lica navodno obaveštavaju klijente da su “pristup i funkcije Intesa Sanpaolo naloga privremeno onemogućeni“ i pozivaju ih da dostave svoje podatke. Molimo vas da se u cilju bezbednosti vaših podataka ne odazivate pozivu za učešće u pomenutim aktivnostima, niti da postupate prema instrukcijama navedenim u ovom mejlu – naveli su iz banke i dodali da su preduzeli neophodne korake u cilju sprečavanja daljih aktivnosti upućenih ka njihovim klijentima.

Sve ostale klijente podsećamo da budu oprezni kada se od njih traže lični podaci putem i-mejla ili društvenih mreža – poručili su iz Bnake Inteza.

Drugi front napada

Ova banka je, međutim, i pre dva dana upozorila klijente da je na društvenoj mreži Fejsbuk kreirana lažna stranica Banca Intesa Srbija, preko koje se trenutno sprovodi fišing kampanja usmerena ka klijentima.

Ova stranica poziva korisnike da “lajkuju“, komentarišu i dele objavu pomenute stranice na svojim profilima, a za uzvrat poklanja “dupliranje novčane sume na računima korisnika“. Molimo vas da se u cilju bezbednosti vaših podataka ne odazivate pozivu za učešće u pomenutim aktivnostima, niti da postupate prema instrukcijama navedenim u objavi ove stranice – navedeno je ubjavi Bnake Inteza na Tviteru.

Klijenti ove banka su i početkom marta bila na udar sajber kriminalaca, a njihova meta bili su i klijenti drugih banaka u Srbiji.