NE VERUJTE SVEMU ŠTO VIDITE! Zablude o ODLEĐIVANJU AUTA koje samo ŠTETE VOZILU

Kada su sneg i led kao što je slučaj ovih dana ono što vozačima najteže pada svakako je čišćenje kola. Ali, znate li kako to da uradite na najlakši i najbezbedniji način?

Sofersajbna
Pixabay.com

Vozačima zimi zaista nije lako jer moraju da vode računa o mnogo toga – da je antifriz ispravan i otporan na zaleđivanje, da je u vozilu tečnost za pranje stakla za zimske uslove koja ne smrzava, da svi gumeni delovi budu namazani, bravice zaštićene, gume sa dobrom šarom i tako dalje.

Ipak, ono što najviše zadaje problema vozačima jeste to što i pored svih priprema automobila za ”žestoki minus”, ujutru ih dočeka zaleđeno vetrobransko staklo.

Svi vozači uglavnom pribegavaju korišćenju grebalice, odnosno stugača za led, a da bi sva stakla postala čista i vidljivost kroz njih dobra, potrebno je i dosta vremena.

Ako ste temeljni i brzi, desetak minuta biće vam sasvim dovoljno, ali taj posao zapravo može biti gotov i za mnogo kraće vreme. Vozačima u Srbiji za odleđivanje stakla na automobilu dostupni su razni sprejevi za odleđivanje, koji se samo naprskaju na površinu stakla i nakon nekog vremena led se pretvori u tečnost.

Ovakav način odleđivanja veoma je brz i efikasan i daleko je kraći od klasičnog grebanja, ipak za to je vozačima potrebno i novca. Ukoliko ste malo vičniji u kuhinji, prema savetu starijih vozača, sprej za odleđivanje možete napraviti i u kućnoj radinosti.

Potreban vam je alkohol, neki preporučuju onaj od 90%, ali savetuje se i onaj slabiji od 70%. Uz alkohol, potrebno vam je i malo deterdženta za sudove i tople vode.

Ako ne planirate da izdvajate novac za hemijska sredstva koja određuju i pomažu da se ne stvori novi sloj leda, uz malo truda možete sprečiti ili makar smanjiti zaleđivanje stakala.

Pre svega se potrudite da kada završite vožnju i parkirate automobil, obrišete i dobro osušite stakla. To će pomoći da se ne stvore naslage leda, ali i da kada je veoma hladno taj sloj ne bude veliki.

Staklo morate zaštiti. Prekrijte prednje vetrobransko staklo kartonom ili iskoristite stari štitnik od sunca koji taman prekriva čitavu ”šoferšajbnu”. Stakla na retrovizorima možete zaštititi takođe najlonskom ili papirnom kesom. Samo ih prekrijte i učvrstite gumicom ili kanapom i retrovizori će vas ujutru dočekati čisti.

Svakako letnju vetrobransku tečnost koja nije otporna na smrzavanje zamenite zimskom, a ako nemate strugač leda pri ruci za prvu pomoć poslužiće i plastična kartica.

Velika je zabluda da zaleđena stakla treba polivati toplom vodom, jer tako možete dovesti do većeg oštećenja istih nego što ćete odlediti auto.

Kako sebe ne biste doveli do dodatnog troška i kupovine novih brisača, jer su se stari polomili zbog leda, ispod njih postavite parče kartona, pa čak i malo deblju kesu, a možete ih ostaviti i podignute dok je vozilo parkirano.