“NEĆETE MORATI DA UZIMATE SLOBODAN DAN”: Evo kako ćemo REGISTROVATI automobile

Ukoliko se u narednih nekoliko dana ne dogovore osiguravajuća društva i tehnički pregledi, nestaće sistem registracije vozila - sve na jednom mestu. Zbog ukidanja provizije za izdavanje polise, koja je iznosila i do 25 odsto, tehnički pregledi neće više raditi za osiguravajuća društva. To znači da ćete prvo ići na tehnički pregled a posle u filijalu osiguranja po polisu i na kraju po nalepnicu u MUP.

Automobil
Pixabay.com

U osiguravajućim društvima kažu da povećanja provizije više od pet odsto, koliko je propisano i zakonom, neće biti.

Rts piše da su do sada neka osigiravajuća društva da bi podigli prodaju, razliku od pet do 25 odsto isplaćivali tehničkim pregledima kao neku vrstu reklame zakupa prostora a oni su za njihov račun prodavali polise.

Tehnički pregledi su zbog većeg priliva sredstava angažovali nove radnike koji su radili u procesu registracije i čija je plata je dolazila iz tih izvora. Oni tvrde da ne mogu da opstanu ako im se provizija ne vrati.

“Provizija od 5 odsto za prodaju polisa uvedena je Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju 2009. godine, da bi bio uveden red na tržište, ali i da bi ostalo dovoljno novca za isplatu štete. Suština te polise je isplata štete i ničiji interes to ne sme da ugrozi. U suprotnom, postavlja se pitanje da li je neko otvorio tehnički pregled da bi se bavio ovim poslom ili da bi prodavao polise očekujući visoke provizije”, navodi Udruženje osiguravača Srbije.

Tehnički pregledi kažu da će osigurvajuća društva morati u budućnosti da organizuju prodaju polisa, da plate ljude i organizuju marketing. Oni će raditi svoj deo posla i neće se baviti osiguranjem, ali će u tom slučaju morati da daju otkaz višku radnika na tehničkim pregledima koji su se bavili administracijom.

“Takvi radnici neće nam biti potrebni, neka ih zaposle osiguravjuće kuće, neka im daju plate, odnosno da stvore svoj poslovni prostor gde će ti ljudi raditi, gde će građani moći da uzmu polisu. Osiguravjuće kuće su smanjile proviziju tehničkim pregledima, a nisu se setile da smanje cenu polise građanima, pa da građani plaćaju osigiranje 20 do 30 odsto manje”, kaže Spasoje Manojlović iz tehničkog pregled “10 Plus”.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije kažu da imamo dve vesti – jednu lošu i drugu dobru. Loša je da će građani morati lično da dođu po polise u osiguravajuća društva ili da je plaćaju internetom, a dobra je da će polise morati da pojeftine jer nema ni troška za tehničke preglede. To će izazvati novu cenovnu politiku, novi marketing i na kraju bolji izbor osiguranja.

Građani će videti ko za najmanje novca daje najbolju uslugu u osiguranju i neće više kupovati polise da bi skratili vreme prilikom registracije.

Na tehničkim pregledima AMSS-a kao i do sada

Auto-moto savez Srbije obavestio je sve svoje članove i ostale vozače u Srbiji da će na svim tehničkim pregledima AMSS-a biti omogućena prodaja polisa kao i do sada, i odbacio kao netačne napise u pojedinim medijima da će vozačima biti navodno potreban “slobodan dan” da bi registrovali svoje vozilo.

“Naprotiv, trebaće kao i do sada 30-ak minuta da završe kompletnu registraciju vozila na svim tehničkim pregledima AMSS-a”, ističe se u saopštenju.

AMSS dodaje da razume poslovnu odluku “određenih kolega da ubuduće neće prodavati polise osiguranja”, ali istovremeno izražava ubeđenje da će “takvom odlukom postati apsolutno nekonkurentni i da će takva odluka, ako je uopšte bude, biti kratkoročna”.