NEVEROVATNA ZARADA: Preprodavci konzola zgrnuli bogatstvo pomoću popularnog sajta

Dolazak najnovije generacije konzola praćen je globalnom nestašicom istih, delom zbog pandemije i visoke popularnosti. Kao da sve to nije bilo dovoljno, na scenu su nastupili i preprodavci.

PlayStation 5

Preprodavci, poznati kao scalperi su pomoću raznih programa “otimali” konzole u onlajn prodaji od običnih kupaca kako bi ih potom preprodali za daleko veći iznos od preporučenog.

Glavno mesto za preprodaju je svakako eBay, na kojem su Playstation 5 i Xbox Series X dostizali cenu od čak 5.000 dolara. Najgore u svemu tome jeste ogroman broj konzola koji je otišao u ruke scalperima, odnosno na preprodaju, prenosi “play.co.rs”.

Prema nedavno sprovedenoj analizi, na eBay-u je od preprodaje next-gen konzola do 1. decembra ostvarena zarada od čak 28 miliona dolara. Izračunato je da se prodalo oko 60.000 konzola putem ove platforme svih konzola nove generacije i to:

– Xbox Series S – 6.863 modela

– Xbox Series X – 22.932

– PS5 Digital – 7.322

– PS5 – 25.642

Naravno, cene su bile prenaduvane, sa prosečnom cenom za PS5 digital od oko 937 dolara, a za obično izdanje je bilo potrebno izdvojiti 1.021 dolar. Ovo su samo rezultati za eBay, a broj preprodatih konzola je daleko veći od ovog, pošto se i na mnogim drugim platformama vrši isto.