Nova tehnologija, “stari” problemi: Ovo su NAJČEŠĆI KVAROVI PAMETNIH TELEVIZORA

Doba koje živimo svakako je doba moderne tehnologije. Pametni uređaji gotovo svima su svakodnevica. Mnogima od nas uređaji ni ne stignu da se pokvare, a već tražimo nove, modernije, lepše. Da li u takvom pametnom, modernom i brzom vremenu ima mesta i posla za tv servise i tv servisere.

Pixabay

Prvi čovek koji je pokrenuo televiziju je Paul Nipkov. On je shvatio da se lik sastoji od skupa horizontalnih linija, a svaka linija od skupa tačaka. On je pokrenuo tačku i oživeo sliku, 1884. godine. Sama reč televizija prvi put je upotrebljena 1900. godine na međunarodnom kongresu u Parizu.

U bukvalnom prevodu reč televizija znači gledanje na daljinu. Ipak, rođendan televizije zvanično je 1925. godina, a mesto London u kom je Britanac Berd preneo sliku lutke iz potkrovlja u radnju u prizemlju gde je bio prijemnik. Posle Drugog svetskog rata televizijski aparati pojavljuju se najpre u američkim i britanskim kućama i preduzećima. Prava ekspanzija televizije nastaje tokom pedesetih, kada ona postaje glavni medij za oblikovanje javnog mnjenja.

U tadašnjoj Jugoslaviji postojale su tri domaće industrije koje su proizvodile tv prijemnike, u Nišu, Zagrebu i Banjaluci. U početku su se oko ograničenih prijemnika okupljale ne samo čitave porodice, nego i čitav komšiluk. Bio je to prozor u svet. Danas se procenjuje da gotovo ne postoji domaćinstvo koje nema bar jedan tv prijemnik.

Tv servisi-pune ruke posla?

Ako danas ima više televizora nego ikada, znači li to da tv servisi imaju pune ruke posla. Nesumnjivo je da su od pedesetih godina 20. veka na ovamo tv servisi imali pune ruke posla. Imali su i ukućani, ali njihove ruke češće su bile uposlene na treskanju televizora koji gubi sliku ili teranja tzv. snega sa ekrana.

Možda su tv servisi najviše bili angažovani 90-ih godina, kada su mnogi bili priljubljeni uz televizore, prateći vesti o događanjima koja su se i njih lično ticala. Svako dete koje je odrastalo tada seća se da je u njegovu kuću bar jednom ušao čika sa tvrdom torbom nalik na akt tašnu u kojoj je imao brojne alate kojima je proveravao ispravnost televizora. To je vreme debelih televizora.

Onih koji su zauzimali ceo sto na kom se nalaze. Takva grdosija često nije mogla da se popravi u kućnim uslovima, pa su tv servisi bili često mesto gde su televizori odnošeni. Tv servisi su gotovo uvek nudili pametna rešenja.

Pametan tv

Danas umesto pametnih rešenja plaćamo pametan tv. Toliko su pametni da retko koji korisnik i zna sve funkcije televizora. Jesu li zaista ovi televizori toliko pametni da ne mogu da se pokvare. Nažalost, odgovor je ne. Guglajući na internetu naišli smo na tv servis Novi Sad, gde su vrlo lepo objasnili koji su njačešći kvarovi modernih televizora.

– Najčešći kvarovi pametnih televizora su nedostatak tona, nestajanje slike, nemogućnost da se povežete na Internet, crne linije po ekranu, nemogućnost paljenja tv-a, slika u kvadratima – kažu u tv servisu Novi Sad.

Tv servis Novi Sad nude i rešenja za ove probleme, samo što televizor ne gledaju na daljinu, već ga morate lično odneti.