NOVE ILI POLOVNE ZIMSKE GUME: Jedne su JEFTINIJE, druge BOLJE, a vozače treba da zanima SAMO JEDNO

Jutarnje temperature idu u minus, na planinama se pojavio i prvi sneg tako da, ako idete na put, ne zaboravite da su osim zimskih guma i lanci obavezna oprema.

Gume
Pixabay.com

Loše vreme odmah je dalo rezultate u povećanju broja saobraćajnih neserća ali i u gužvama u gradskim celinama.

Treba biti oprezan smanjiti brzinu i ako imate letnje preumatike što pre otići do vulkanizera ili jednostavno parkirati vaše vozilo jer učešćem u saobraćaju sa neodgovrajućim preumaticma vaše vozilo se tretita kao tehnički neispravno i možete biti isključeni.

Još gora je situacija ako imate nezgodu jer se u zapisnik unosi koje ste preumatike imali na vozilu pa vam se može desiti da pored toga što nise krivi snosite celkupnu načinjenu štetu.  Kod vulkanzera još nema gužvi.

“Vreme nam je naklonjeno nema još velike gužve, uglavnom firme, a fizička lica malo manje – ali u stvari nema gužve”, kaže Milan Đurić, šef servisa “Gudalović”, a prenosi RTS.

Nova ili polovna zimska guma dilema je koja muči vozače. Cene novih guma su toliko opale i dobrog su kvaliteta da nema potrebe da kupujete gume stare i po deceniju sa kojima ćete čitavu zimu imati problema.

“Cene kao i prošle godine čak možda i malo jeftinije ima brendova od 4.000 pa od 10.000 do 12.000 dinara, zavisi koji su brendovi u pitanju”, kaže Đurić.

Ako kupujete zimske gume obavezno obratite na dimenziju gume i ko vam tu gumu postavlja i balansira.

Takođe, savremeni automobili imaju automatske čitače pritiska u gumama i ukoliko neko nestručan radi na montaži i demontaži može se napraviti šteta od nekoliko stotina evra.