OBAVEZNO! Ako do sada niste – odmah uključite OVE DVE OPCIJE na WhatsAppu

Sigurnost na prvom mestu.

Whatsapp
Pixabay.com

Poruke, fotografije, audio i video zapisi koje šaljete WhatsAppom zaštićeni su enkripcijom od pošiljaoca do primaoca, a to znači da ih niko ne može presresti i videti o čemu se radi.

Međutim, ukoliko ne uključite dve opcije (više o njima u nastavku teksta), može se dogoditi da neko drugi vidi o čemu “brbljate” sa drugima.

Enkripcija ne može pomoći ako drugi znaju lozinku za otključavanje vašeg pametnog telefona, ako ga ostavite otključanog ili ako se poruke prikazuju na zaključanom ekranu…

Srećom, to možete brzo rešiti.

1) UKLJUČITE OZNAKU “SCREEN LOCK”

Pošto uključite ovu oznaku biće potreban otisak prsta ili prepoznavanje lica kako bi bilo moguće otvoriti WhatsApp na vašem pametnom telefonu.

– Idite na postavke, odnosno “Settings”, pa “Account”.

– Idite na privatnost “Privacy”, pa “Screen Lock” (iPhone) ili “Fingerprint lock” (Android).

Zatim, uključite opciju. Postavite prst na čitač otiska prsta ako aplikacija to od vas zatraži. Možete birati da li želite da potvrdite identitet svaki put kad otvarate WhatsApp (opcija “Immediately”) ili svaku minutu, 15 minuta ili sat vremena pošto ste to poslednji put učinili…

2) ONEMOGUĆITE PRIKAZ PORUKA NA ZAKLJUČANOM EKRANU

Ako imate iPhone:

Otvorite aplikaciju “Settings”.

– Idite na obaveštenja, odnosno “Notifications”, pa skrolujte do “WhatsApp”.

– Idite na “Show Previews” i odaberite ili “Never” ili “When Unlocked”.

– Ukoliko izaberete “Never” više nećete moći uopšte videti pretpregled poruka dok koristite mobilni. “When Unlocked” će sakriti prikaz dok je uređaj zaključan.

Prikaz poruka u obaveštenjima koja iskaču dok je iPhone otključan možete isključiti i ako otvorite postavke WhatsAppa, idete na “Notification” i isključite “Show Preview”.

Postupak za uređaje s operativnim sistemom Android se razlikuje od proizvođača do proizvođača.

– Otvorite aplikaciju “Settings”.

– Idite na “Apps” ili “Apps & Notifications”.

– Izaberite “WhatsApp”.

– Isključite “Show preview”.

Ne možete naći ovu postavku? U aplikaciji “Settings” potražite “Notifications” i zatim nešto poput “Hide all sensitive data”.

Vlasnici Androida takođe mogu otvoriti postavke WhatsAppa i pod “Notification” isključiti opciju “Use high priority notifications”, piše Tech Advisor.