OD KROVA DO TOČKOVA: 6 stvari koje morate proveriti pre polaska na ODMOR AUTOMOBILOM

Uz polazak na odmor sopstvenim automobilom, odabir željene destinacije i aranžmana donose neprocenjivi osećaj slobode. Ono što bi ga moglo zakočiti je da i vas usput „zakoči“ neprijatno iznenađenje. Dim ispod haube ili čudni zvuci u vašem limenom ljubimcu lako vas mogu poslati na dužu prinudnu pauzu.

Putovanje kolima
Pixabay.com

Ako niste vični dijagnostici i popravkama na licu mesta, ne znači i da ste na cedilu. U slučaju neprijatnih iznenađenja, pomoć na putu vam je dostupna u bilo koje doba dana ili noći – do vas će u najbržem roku stići i najpouzdanija šlep služba. Međutim, zastoji i neplanirani troškovi ne moraju biti deo maršrute pod uslovom da dobro pripremite svog četvorotočkaša.

Od putnog osiguranja do alata u gepeku – šta treba da znate o tretmanu automobila “od krova do točkova”?

Gdegod se uputili na odmor, pogotovo ako vožnja traje duže, preporuka je da ne krećete bez putnog osiguranja. Takođe, iako su nam inostrane destinacije ove godine mahom ograničene, informišite se o saobraćajnim propisima zemalja koje nude mogućnost boravka.

Uzmite u obzir i da su duga putovanja na visokim temperaturama prilično “stresna” za vaš automobil. Zato, pre nego što spakujete kofere u gepek i pritisnete gas, obavezno proverite sve važne uređaje i komponente.

  1. Tečnosti i ulja u automobilu

Iskusni vozači i serviseri će vam reći da je provera motornog ulja obavezna, ali ne i dovoljna.

Motorno ulje obezbeđuje glatko funkcionisanje motora, jer podmazuje sve njegove pokretne delove. Proverite, pored nivoa, i kvalitet motornog ulja. Ako osetite miris paljevine ili primetite da je prljavo, obavezno ga zamenite.

Ulje u menjaču uglavnom ima duži rok trajanja. Ukoliko se istroši, duga vožnja baš i neće biti ugodna – menjač će vam to signalizirati krčanjem i zapinjanjem.

Kočiona tečnost, kad je istrošena ili neispravna, dokrajčiće kočione pločice i zadati vam glavobolju neprijatnim zvukom koji vremenom postaje neprijatniji. Sem toga, predugi „prazan hod“ prilikom stiska papučice može biti prilično nezgodan tokom duže vožnje.

Rashladna tečnost takođe može izazvati dosta glavobolja – ako je nema dovoljno dolazi do pregrevanja motora, pa vas svakako očekuje neplanirana pauza tokom puta. Antifriz u hladnjacima održava radnu temperaturu motora, pa ćete pregrevanje sprečiti njegovom redovnom proverom i dopunom.

Tečnost za pranje vetrobrana možete i sami proveriti na osnovu oznake na poklopcu. Značiće vam ako se stakla tokom vožnje jače zaprljaju, s tim da posudu možete napuniti i na prvoj usputnoj benzinskoj stanici.

Tečnost servo upravljača obezbeđuje pravilan odziv volana, pa vas provera spašava potencijalnog „natezanja“ tokom vožnje. Ova tečnost može izgubiti svojstva i na novijim modelima koji uglavnom imaju elektro servo asistenciju.

  1. Akumulator

Još jedan uređaj koji doživljava stresove na visokim temperaturama je i akumulator. Među vozačima je česta zabluda da se to po pravilu dešava tokom hladnih dana. Naime, akumulator mora podržati i potrošače energije kojima su krcati noviji modeli: klima uređaj, navigaciju, digitalizovane klastere, infotainment sistem, Wi-Fi konekciju… Ako baterija otkaže poslušnost, umesto startovanja motora čućete samo suptilno „škljoc“.

Ni ovde nije dovoljno tek ovlaš proveriti kablove ili prisustvo korozije. Redovno proveravajte snagu i kapacitet akumulatora, naročito pre dužeg putovanja. Radi predostrožnosti, ne krećite bez kablova za startovanje.

  1. Filter vazduha

Provera filtera vazduha osigurava bolji rad motora, ali i manju potrošnju goriva. Ako nije suviše zaprljan, izduvavanje kompresorom će biti sasvim dovoljno. Ako primetite da se „crni“, obavezno ga zamenite.

  1. Pneumatici

Ovde nema mnogo dileme: ako na gumama primetite oštećenja, zamena se podrazumeva. Pritisak u gumama ne bi trebalo da bude ni prejak ni previše slab – u oba slučaja gume će imati kraći vek usled neravnomernog trošenja. Čak i kad na prvi pogled deluju ispravno, proverite dubinu šara na pneumaticima: to može biti dobar indikator da im je vek trajanja pri kraju. Isto važi i za rezervnu gumu: obavezno proverite da li je i u njoj pritisak odgovarajući.

  1. Električni sistem

U ovu grupu uređaja spadaju sva moguća osvetljenja: regularna, dnevna i stop svetla, svetla za vožnju u rikverc, maglenke i pokazivači pravca (žmigavci). Proverite osvetljenje i u vozačkoj kabini, kao i sva svetla na instrument tabli.

  1. Brisači, creva i remeni

Obavezno isproveravajte i „sitnice“ poput metlica brisača, kao i da li je negde došlo do curenja. Detaljna inspekcija podrazumeva i proveru vakuumskih creva, creva rashladnog sistema, creva tečnosti za čišćenje vetrobrana, zupčastog i klinastog remena, kao i remen bregastog vratila.

Da biste dobili na vremenu i posvetili se planiranju puta, najbolje je da detaljnu inspekciju poverite svom serviseru. Takođe, u vašem automobilu se mora naći i komplet prve pomoći, kao i sav neophodan alat koji bi vam usput mogao zatrebati: baterijska lampa, šrafciger i čekić, ključevi, osigurači i rezervni ključ.

Poslednji savet je da ovoj listi dodate još jednu stavku.

I pored svih predostrožnosti, na nepredviđene situacije ponekad ne možemo da utičemo. U tom slučaju,brigu o vama i vašem automobilu preuzima najpovoljnija šlep služba u Novom Sadu. Ako znate na koga možete da se oslonite kada vam zatreba brza asistencija, ni neugodna iznenađenja ne moraju otkazati savršeno putovanje.

Srećan put!