ODLAZE U ISTORIJU: Deset modela automobila koji prestaju da se proizvode

Mnogi proizvođači u poslednje vreme iz ponude izbacuju automobile za kojima postoji manja potražnja, a uglavnom se radi o modelima čiji tržišni segmenti više nisu popularni, kao što su limuzine i monovolumeni.

Pixabay.com

Ovom prilikom predstavljamo 10 automobila koji su već ukinuti iz zvanične ponude, a neki od njih su i pravo iznenađenje.

1. Volkswagen Sharan/Seat Alhambra

Ovaj par monovolumena Volkswagen Grupe su nekada bili simbol komfornog automobila za celu porodicu, ali s obzirom na sve veću potražnju za SUV modelima, Volkswagen Sharan i Seat Alhambra su povučeni iz prodaje.

2. Renault Talisman

Francuska limuzina i dalje izgleda vrlo moderno, ali je Renault rešio da je pošalje u prevremenu penziju, a kao razlog se navodi manja potražnja za limuzinama D segmenta, i za sada nema priče o nasledniku.

3. Mercedes EQC

Prvi član električne EQ porodice Mercedesa je otpisan dosta ranije nego što se bilo ko nadao. Kraj proizvodnje nemačkog SUV-a na struju se planira za maj 2023. godine, a Mercedes se još uvek nije oglasio po ovom pitanju.

4. Fiat 500L

Monovolumen iz Kragujevca je na početku prodaje zabeležio odlične prodajne rezultate, kako u Evropi, tako i u Americi, ali ga je vreme jednostavno „pregazilo“.

Potražnja za ovakvim tipom automobila skoro da više i ne postoji, pa je i Fiat rešio da model 500L pošalje u penziju.

5. BMW Serije 2 Gran Tourer

Još jedan MPV na listi za otpis. Mnogo puta kritikovana kao BMW koji to nije, s obzirom na prednji pogon i oblik karoserije, Serija 2 Gran Tourer je dočekala svoje poslednje dane kao premijum monovolumen kojeg retko ko želi.

6. Citroen Grand C4 Spacetourer

Nakon skoro 30 godina tokom kojih je Citroen bio simbol komfornih i prostranih monovolumena, sada je tome došao kraj, jer je model Grand C4 SpaceTourer penzionisan u julu prošle godine.

7. Ford Mondeo

Zbog pada potražnje za limuzinama, Ford je rešio da nakon 29 godina obustavi proizvodnju legendarnog modela Mondeo u Evropi.

Ipak, ova limuzina će svoj život nastaviti u Kini.

8. Hyundai IONIQ

Prošle godine, korejska kompanija je iznenadila mnoge kada je obustavila prodaju modela IONIQ u električnom izdanju, a tokom 2023. sa tržišta se povlače hibridna i plug-in hibridna verzija.

9. Smart Forfour

Ubrzana elektrifikacija i selidba proizvodnje u Kinu doveli su do toga da Smart iz ponude izbaci model Forfour koji se bazira na Renault Twingu.

10. Toyota Camry

Hibridna limuzina je dva meseca nakon redizajna povučena iz prodaje na britanskom tržištu, a budućnost ovog modela u kontinentalnoj Evropi zavisi od njegovih prodajnih rezultata, koji nisu tako sjajni.