OMILJENI PLEN LOPOVA: Zašto se sve češće krade baš OVAJ deo automobila?

Katalizatori su u poslednje vreme postali omiljeni plen lopova, a policiji u poslednje vreme stiže sve više prijava vozača kojima je ovaj skupoceni deo vozila ukraden...

Automobil Vožnja Volan
Pixabay.com

Katalizatori se kradu jer automobili uskoro neće moći da se registruju bez njih, a mnogi vozači su iz raznih razloga ranije skidali ovaj deo

Drugi razlog za krađu je taj što u katalizatorima ima plemenitih metala.

Po novim propisima, koji počinju da važe od 5. jula, vozila neće moći da prođu tehnički pregled ukoliko nemaju katalizatore.

To su prečišćivači izduvnih gasova i proizvođači vozila ga ugrađuju više od 30 godina, što znači da bi trebalo da ih imaju maltene sva vozila u Srbiji. Međutim, vozači su ranije često skidali te delove, jer kada se katalizator zapuši, vozilo slabije vuče. Uklanjanjem katalizatora, vozilo ide normalno, ali zagađuje okolinu.

Policija je u Beogradu i Novom Sadu u poslednjih mesec dana uhapsila nekoliko lopovskih bandi koje su krale katalizatore sa parkiranih vozila.

Novosadska policija je 5. marta uhapsila tri osobe sa područja Žablja jer su u Novom Sadu ukrali katalizatore sa više automobila. Pretresom kuće jednog od osumnjičenih policija je pronašla alat koji je korišćen prilikom krađe. Potom je 2. aprila zemunska policija na raskrsnici ulica Gornjogradske i Ohridske uhapsila trojicu muškaraca, u trenutku kad su skidali katalizator sa izduvne cevi jednog parkiranog vozila. Pregledom auta koji su koristili osumnjičeni pronađen je alat za brzu demontažu i dva već ukradena katalizatora – saopšteno je iz policije.

Inače, cena novog katalizatora za benzince zavisi od vrste, ali i od toga da li je reč o originalu, kopiji ili polovnom delu. Tako i cena može ići od 100 do preko 1.000 evra. Na primer, za malo stariji model “fijata punto”, koji može da se kupi za oko 1.000 evra, ugradnja katalizatora može da košta i do 350 evra. Na crnom tržištu, ukradeni katalizatori se uglavnom prodaju po ceni od 50 do 100 evra.

Kad je reč o dizelašima, oni mogu imati katalizatore ili filtere partikularnih čestica (DPF), koji takođe služe za prečišćavanje izduvnih gasova. Ponovno montiranje ovih originalnih delova može koštati od 700 evra, a često i mnogo više.

Unosan biznis

Osim toga, otkup polovnih katalizatora je odavno veoma unosan biznis u Srbiji, jer se u njemu nalaze skupi i plemeniti metali, poput platine, rodijuma, paladijuma.

Razlog zbog čega je katalizator obavezan leži u propisanim ekološkim normama o sastavu izduvnih gasova koje vozila moraju zadovoljavati. Katalizatori uklanjaju prisustvo vode, ugljen-dioksida, ugljen-monoksida, kao i nesagorelih ugljovodonika koji doprinose stvaranju smoga. Upotreba katalizatora je najefikasnija metoda uklanjanja štetnih gasova, a njihova efikasnost iznosi oko 90 odsto.

Iznajmljivanje košta 15 evra

Katalizatori su odnedavno počeli i da se iznajmljuju. Tako je izvesni Stefan na jednom sajtu objavio oglas da iznajmljuje univerzalni katalizator po povoljnoj ceni na 48 sati, koliko je vozačima potrebno da ugrade taj deo, prođu tehnički pregled i da ga potom skinu i vrate.

Ne možete proći tehnički pregled zbog nedostatka katalizatora? Skupa vam je opcija ugrađivanja novog? Iznajmite katalizator za tehnički pregled. Cena 15 evra, uračunat period od 48 sati, vreme za koje se može ugraditi i otići na tehnički pregled – napisao je Stefan.