OPASNOST 21. VEKA: Evo kako da proverite da li su vaši nalozi ikada bili HAKOVANI

Procurile lozinke koje je otkrio FBI, sada će biti uključene u bazu podataka stranice "If I Been Pwned", omogućavajući vam da proverite da li je vaša adresa e-pošte ili lozinka dostupna sajber kriminalcima - i da li treba odmah da izvršite promenu.

Haker
Pixabay

Federalni istražni biro, FBI, sada će vam pomoći da pratite svoje lozinke na mreži kako biste bili sigurni da nisu pale u pogrešne ruke, jer ta Američka bezbednosna agencija počinje da deli ugrožene lozinke sa popularnim servisom “Have I Been Pwned”.

Za one koji ne znaju, usluga “I Have Been Pwned” je besplatna usluga koja omogućava korisnicima da provere da li su njihovi onlajn nalozi ugroženi. Unošenjem adrese e-pošte, ličnog broja telefona ili lozinke proveriće se evidencija ugroženih podataka dostupna na Dark Web-u, hakerskim forumima i drugim izvorima. Ako usluga označi da je neki od vaših podataka na tim mestima, to je dobar pokazatelj da hakeri već poseduju vaše podatke.

Još gore, ako koristite istu kombinaciju adrese e-pošte i lozinke za više mrežnih naloga, hakerima biste možda ostavili više naloga dostupnih za krađu podataka. Društveni mediji, poštanske sandučiće, internet bankarstvo i još mnogo toga može biti izloženo.

Da li će druge agencije za sprovođenje zakona, uključujući one u Srbiji, koristiti API za unošenje ugroženih lozinki u bazu podataka, ostaje da se vidi.