OSAM SAVETA ZA NAJBOLJI ODABIR: Šta treba da znate kada kupujete 4K televizor?

Nove tehnologije u svetu televizora donose inovacije kojima svaki pravi ljubitelj zabave na ekranu teško može odoleti.

Pixabay

4K televizori svojom impresivnom rezolucijom uvode nove standarde koji su sve zastupljeniji, kako u proizvodnji uređaja, tako i u produkciji sadržaja.

A kako su neverovatna slika, boje i detalji odličan način da doživite različite sadržaje, kupovina ovakvog televizora je sjajan izbor.

Uz pregledan prikaz modela, ali i prodavaca i aktuelnih cena ePonuda je najbolje mesto da pronađete uređaj koji vas zanima, ali i da odaberete najbolju ponudu za dodatnu uštedu.

Kako biste napravili pravi izbor i na najbolji način iskoristili sve što ova tehnologija donosi, evo šta morate znati kada krenete u kupovinu novog 4K televizora.

Znajte kolika je 4K rezolucija u pikselima

Ova rezolucija ima 3840 x 2160 piksela što je 4 puta više u odnosu na Full HD rezoluciju. Prikaz scena je mnogo detaljniji i življi, a prizori su fenomenalni. Ako imate nedoumica i niste do sada bili sigurni kolika je zapravo razlika, za sadržaje koji su u 4K formatu, zaista vredi da uložite malo više.

Odaberite TV koji podržava HDR

Nije samo rezolucija ono što određuje kvalitet slike. Dodatne tehnologije koje doprinose odličnom prikazu nikako ne smemo zanemariti. Jedna od njih je High Dinamic Range, poznatija kao HDR. On je zadužen za izraženiji kontrast i bolji prikaz boja, pa se svakako postarajte da 4K televizori koji uđu u vaš uži izbor imaju HDR10+ ili Dolby Vision kao jednu od karakteristika.

Tehnologija skaliranja je važan element uživanja u TV programu

Nažalost, nije svaki sadržaj u 4K formatu i to znači da neće svaki prikaz biti fenomenalan. Ali zahvaljujući nečemu što je poznato kao skaliranje, čak i sadržaji u drugim formatima se prilagođavaju i poboljšavaju kako bi se približili 4K standardima na ekranima ovih televizora.

Proverite da li konkretan 4K model ima adekvatnu tehnologiju skaliranja i koliko proizvođač ulaže u taj deo procesa.

Svakako, sve je veća ekspanzija sadržaja u 4K formatu, pa vas samo čeka još sjajnih scena u punom potencijalu ove rezolucije.

Neka zvuk bude dostojan slike

Za kompletan ugođaj, idealno bi bilo da model 4K televizora dolazi i sa tehnologijom zvuka koja mu dodaje dimenziju, čineći da deluje kao da dolazi iz različitih pravaca.

U slučaju da televizor ne ispunjava vaše kriterijume kada je zvuk u pitanju, dobar soundbar sistem lako će rešiti problem.

Utvrdite da li TV ima 8-bitni ili 10-bitni panel

Opseg boja značajno varira kod ova dva panela, pa bi bilo sjajno da utvrdite koji panel ima model koji želite. Sa 8-bitnim dobićete 16 miliona boja, što zaista zvuči fenomenalno… Dok ne čujete da 10-bitni prikazuje milijardu, pa čini prelaze između nijansi vidljivijim i dočarava potpuno neverovatan kolorit.

Osvežavanje slike kao važan podatak

Modeli sa visokom vrednošću ovog parametra prikazuju više slika u sekundi, te time doprinose utisku da radnja teče, bez kočenja, kašnjenja i slično.

Višu stopu osvežavanja posebno ćete ceniti ako uživate u sportskom programu, akcionim scenama i igranju igrica.

Veća dijagonala je odličan izbor

Ako vam prostor i budžet dozvoljavaju, veća dijagonala će biti odličan izbor da doživite 4K sliku na pravi način. Veliki broj piksela čini da se ne primećuju ni na većim dijagonalama, pa nema razloga da ne iskoristite pun potencijal svog TV-a.

Osigurajte uživanje u streaming platformama i igricama

Ako ste fan Netflixa i sličnih servisa koji donose najbolje priče na male ili malo veće ekrane, uživaćete višestruko više uz 4K TV jer većina njih proizvodi 4K sadržaj.

Ovaj trend je prisutan i u svetu igrica, tako da je 4K rezolucija odličan izbor i za igranje igrica jer ih je sve više u ovom formatu.

Uronite u 4K rezoluciju u njenom najboljem izdanju

Proučite savete i naoružajte se informacijama. Pronađite koji 4K televizor odgovara vašim željama i potrebama i ima sve što je vama potrebno za uživanje u svakom detalju.

Odgovarajući broj piksela u kombinaciji sa pravom dijagonalom i dodatnim karakteristikama koje zaista prave razliku, učiniće da uživate u omiljenim scenama kao nikada do sada i primećujete detalje koji će vas oduševiti.