PAZITE DA VAS NE VRATE SA GRANICE: Ako idete na odmor sa psom morate imati ove dokumente!

Ukoliko na odmor vodite psa, počnite na vreme da nabavljate neophodna dokumenta, da planirate kako ćete neposredno pred put da uzmete sertifikat, a podrazumeva se da vam je pas vakcinisan protiv besnila.

pixabay

Pas mora da bude čipovan, da ima pasoš, da bude vakcinisan protiv besnila, a najranije 48 sati pre polaska treba da od veterinara uzmete uverenje o zdravstvenom stanju psa i od veterinarske inspekcije sertifikat za izlazak iz zemlje. Čitava procedura može da potraje više od tri meseca, pa razmišljajte o tome na vreme.

Pasoš

Dobijate ga kod svog veterinara – u njemu su upisani vaši i podaci o psu, broj mikročipa, datum vakcinacije protiv besnila, podaci o drugim vakcinacijama i tretmanima, itd.

Titar antitela na besnilo treba da se uradi najmanje tri meseca pre puta!

Pas mora da bude vakcinisan protiv besnila. Titar antitela na besnilo određuje se analizom krvi – najviši je mesec dana nakon vakcinacije. Imajte u vidu da vremenom počinje da opada, pa može da se desi da pola godine kasnije padne ispod dozvoljenog nivoa za putovanje u inostranstvo.

Pas se vakciniše – zatim je neophodno da od vakcinacije prođe tridesetak dana da bi organizam psa odreagovao na vakcinu. Sledi vađenje krvi kod veterinara, koji će je poslati na analizu, tj. na utvrđivanje titra antitela na besnilo u Pasterov zavod u Novom Sadu.

Ukoliko sve bude u redu, potvrda se iz Pasterovog zavoda poštom šalje vlasniku. Međutim, pas može da putuje tek za tri meseca od datuma analize uzorka.

Analiza titra se obavezno nosi sa sobom i radi se samo jednom u životu, ali pas mora nakon toga redovno da se vakciniše protiv besnila, što se upisuje u pasoš.

Sertifikat za napuštanje zemlje – gde i kako se vadi i koliko košta?

Kada stigne nalaz da je titar antitela pozitivan, vlasnik sa nalazom odlazi u veterinarsku inspekciju svog okruga (spisak:http://www.vet.minpolj.gov.rs/sr/kontakti/167) da bi uzeo veterinarski sertifikat bez kojeg pas ne može da pređe granicu.

Od dokumenata je neophodno da priložite:

  • Dokaz o vakcinaciji protiv besnila
  • Potvrdu iz Pasterovog zavoda – titar antitela na besnilo
  • Potvrdu o zdravstvenom stanju životinje izdatu od strane veterinara najkasnije 48 sati pre putovanja

Dakle, prvo kod bilo kojeg veterinara po potvrdu o zdravstvenom stanju psa, pa u veterinarsku inspekciju po sertifikat, koji se dobija na licu mesta za 15 minuta.

Neke zemlje zahtevaju karantin

U slučaju da želite sa psom da idete u Veliku Britaniju, Irsku i Švedsku, zaboravite na to, pošto ove zemlje insistiraju da vaš ljubimac ostane u karantinu više meseci kako bi se videlo da li je bolestan/zaražen.