PET STVARI o kojima morate da vodite računa kada kupujete PRVO AUTO SEDIŠTE ZA BEBU

Kada očekujete bebu, naročito ako vam je prva, morate imati mnogo stvari pri ruci: krevetac, monitor za bebe, pelene. Ipak možda najvažniji deo opreme je prvo bebi auto sedište.

auto-sedište
pixabay.com

Biće vam potrebno već za prvu vožnju, na putu kući iz bolnice, kao što će vam i dečija auto sedišta biti potrebna za svaku narednu vožnju, sve  dok dete ne bude moglo bezbedno da se vozi, koristeći samo sigurnosni pojas. To može biti čak 10 godina! Ipak, uz sve različite opcije na tržištu, kako odabrati pravo auto sedište za bebu?

5 važnih stvari koje treba uzeti u obzir pri izboru prvog sedišta:

1.   Upoznajte se sa svim mogućnostima

Vašem mališanu će trebati auto sediste okrenuto unazad sve dok ne preraste najveću visinu ili težinu koju dozvoljava proizvođač, što se obično dešava sa 2 ili više godina. Vožnja u auto sedištu okrenutom unazad nudi najbolju zaštitu za glavu, vrat i kičmu vašeg deteta u slučaju sudara. Postoje tri vrste asedišta okrenutih unazad:

Auto sedište koje može biti okrenuto samo prema nazad –  Mnoga od njih su prenosiva, sedište se može koristiti i  kao nosiljka za bebe ili se montirati na kolica, dok osnova ostaje u automobilu. Većina proizvođača je tokom proteklih nekoliko godina poradila na prilagođavanju dečijih auto sedišta, pa tako sada možete da kupite dodatne baze za različite automobile.

Rotirajuće sedište – Veća su i mogu se koristiti okrenuta prema nazad, a zatim ih možete okrenuti licem prema naprijed, kada dete bude spremno. Obično nisu prenosiva, ona ostaju u automobilu i može ih koristiti za dijecu težine  od 2 do 20 kilograma ili više. Kako biste bili sigurni, pažljivo pročitajte uputstvo!

Auto-sedište 3 u 1 – Ono se može koristiti unazad, prema napred i kasnije, kao buster sedište. Kao i kabriolet sedište, nije ga lako premestiti iz automobila u automobil, kada se za to ukaže potreba.

Sve tri opcije su siguran i dobar izbor, u zavisnosti od vaših potreba i stila života. Kako biste se bolje upoznali sa karakteristikama, detaljno proučite specifikaciju sedišta, umesto da samo obratite pažnju na nalepnice na kutiji.

2.   Razmislite o svom budžetu!

Očigledno je da su vaša sigurnost i sigurnost vašeg deteta najvažnije, ali nemojte praviti grešku i misliti da ćete time što ste  potrošili više novca sebi obezbedili i sigurnije sedište. Agencija za bezbednost saobraćaja, zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima sa svim podzakonskim aktima i brojnim propisima donetim u protekloj deceniji su tu kako biste bili sigurni da su sva auto sedišta na tržištu, bez obzira na cenu, izrađena  prema istim bezbednosnim standardima, tako da, iako mogu izgledati drugačije, sva rade jednako dobar posao u zaštiti vašeg deteta.

Kod skupljih sedišta možda ćete dobiti dodatne opcije  poput kožnih jastučića ili dodatnog držača čaša ali to što ste platili više ne znači uvek da ste za razliku u iznosu dobili i bolju zaštitu. Možete pronaći mnogo zadovoljavajućih opcija, uključujući auto sedišta koja će trajati šest ili više godina, po ceni manjoj  od deset hiljada dinara.

Budite oprezni i ne pokušavajte da uštedite novac kupujući polovno auto sedište. Ako auto-sedište nije potpuno novo, ne možete biti sigurni da su svi njegovi delovi ispravni, da nikada nije bilo u sudaru i da nije istekao rok trajanja.

3.   Proverite kompatibilnost

Ne odgovaraju sva auto sedišta svim automobilima, nisu sva  sedišta jednake veličine i ne postoji univerzalno sedište. U zavisnosti od veličine vašeg vozila, možda će vam trebati manje (ili veća) od onog za koje ste se prvobitno odlučili . Dobro pogledajte svoje zadnje sedište da biste utvrdili gde želite da postavite auto sedište.

Možda ćete želeti da ga postavite u srednji položaj zadnjeg sedišta, ali u nekim automobilima srednji položaj možda nije dovoljno širok. Da biste bili sigurni, izmerite mesto gde planirate da stavite auto sedište i uporedite dimenzije sa dimenzijama osnove na auto sedištu koje želite da kupite. Jedini način da to zaista znate je da ga testirate.

Zatražite od prodavca da isprobate izloženi model sedišta pre kupovine kako biste bili sigurni da odgovara. Možda ćete morati da ostavite vozačku dozvolu ili neki drugi dokument  na blagajni kako bi vam dozvolili da to učinite ali ćete zato, tek kada isprobate uzorak u stvarnim uslovima, biti stvarno sigurni da ste napravili pravi izbor.

4.   Pravilno postavite auto sedište

Proverite uputstvo za upotrebu vašeg automobila i uputstva koja dolaze uz auto sedište. Neka to bude prvi korak ka pravilnom postavljanju auto sedišta. Generalno, postoje dve opcije za pričvršćivanje dečijeg sedišta na automobil, možete koristiti sigurnosni pojas ili LATCH sistem automobila, pri čemu morate dodatno obratiti pažnju na detalje. Svaka od navedene dve opcije se drugačije koristiti za sedišta okrenuta unazad i prema napred.

Za detaljnija uputstva, pogledajte međunarodni vodič o bezbednosti dece na dodatnom sedištu  (UCSG) i pogledajte YouTube video zapise. I dok je važno da naučite kako da pravilno instalirate sedište svog deteta, takođe vam može biti od koristi besplatna konsultacija sa nekim od sertifikovanih tehničara za bezbednost dece dostupnih na internetu. Svakako nećete izbeći reklamne kampanje i favorizovanje pojedinih proizvođača, ipak, među svim tim sadržajima možete pronaći dovoljno korisnih informacija i dobiti smernice koje znatno olakšavaju snalaženje sa novim komadom opreme.

Najbolje vreme za koordinaciju bezbednosnog plana vašeg deteta u vezi da automobilom može biti već u petom mesecu vaše trudnoće. Nakon toga, možda ćete biti previše krupni, otežano ćete se kretati i biće vam neprijatno da biste se dosegli do zadnjeg sedišta svog vozila  kako biste postavili dečije auto sedište.

5.   Pravilno koristite auto sedište

Kada beba napokon stigne, poslednji, presudni korak je da se postarate da vaše dete bude  pravilno osigurano u sedištu. Podesite pojas tako da kaiševi dolaze iz desnog slota i budu dovoljno jako pričvršćeni, tako  da ne možete uštinuti bilo koji remen koji je jednom zakačen. Mnoga auto sedišta sada imaju remena koja se ne prilagođavaju i koji se pravilno uklapaju tek kada kada ih adekvatno zategnete.

Zapamtite, najsigurnije auto sedište je ono koje je pravilno postavljeno – i pravilno korišćeno – svaki put kada vi ili bilo ko drugi odvedete bebu na vožnju!

Polovna auto sedišta za decu

Iako je na internetu moguće pronaći veliki broj sajtova koji se bave prodajom polovnih sedišta, razmislite dvaput pre nego što se odlučite za ovu opciju. Osim što kriterijum treba da bude oštriji nego prilikom kupovine novog sedišta obratite paznju na detalje i proverite da li su svi delovi tu i da li i dalje služe prvobitnoj nameni.

Iako novac jeste bitan faktor prilikom odlučivanj, ne gubite iz vida činjenicu da nikada sa sigurnošću ne možete znati da li je sedište pravilno korišćeno, oštećeno u sudaru ili mu je istekao rok trajanja, jer plastični delovi, posebno oni od kojih su napravljena korita sedišta, posle određenog vremena postaju kruti i lomljivi.

Kada je moje dete pogodno samo za sigurnosni pojas?

Sigurnosni pojasevi dizajnirani su za ljude visine od 150 cm i više. Ne dozvolite svom detetu da prerano upotrebljava samo sigurnosni pojas. Deca su obično dovoljno velika da pojas koriste od perioda kada imaju oko 11 godina. Međutim, to varira od deteta do deteta i najbolje je da dva puta proverite da li je vaše dete najmanje 150 cm pre nego što ga prebacite na upotrebu pojasa.

Sigurnosni pojasevi sa tri tačke (krug i dijagonala) pružaju veću zaštitu od običnih pojaseva. Pazite da dijagonalni deo postavite preko torza od ramena do karlice – ne preko vrata. Remen za običan pojas treba da bude postavljen preko vrhova bedara (od kuka do kuka), a ne preko stomaka i da se pritegne što je moguće čvršće.