Danas se sigurnosne kamere postavljaju na mnogim mestima – javnim površinama, javnim infrastrukturnim objektima, u poslovnim prostorijama firmi, kacelarijama, skladištima i prodajnim objektima, u privatnim kućama i stanovima…

Njihova današnja uloga je dvojaka – koriste se za nadgledanje fizičkih sredstava i prostora u realnom vremenu, ali i za prikupljanje video informacija u cilju određivanja sigurnosnih pokazatelja, planiranja mera obezbeđenja, kao i za unapređenje poslovanja.

Sigurnosne kamere su decenijama bile sastavni deo javnog i bezbednosnog sektora, ali danas postoji značajno interesovanje za njih i izvan ove dve oblasti. To interesovanje je u velikoj meri rezultat povećane stope kriminala i pretnji bezbednosti širom sveta, ali i rezultat činjenice da najsavremeniji sistemi, unapređeni video analitikom i veštačkom inteligencijom, nudevrhunska softverska rešenja, kao što je video nadzor menadžment softver, koja preduzetnicima olakšavaju posao i omogućavaju rast njihovog poslovanja. Sve ovo podstiče konstantan rast tržišta industrije video nadzora.

Šta sa sobom nose glavni tehnološki trendovi u oblasti video obezbeđenja? Kako možete najbolje da ih upotrebite? Ovo su trendovi za koje upućeni veruju da nezaustavljivo vode daljem napretku u industriju video nadzora.

Pristupačnost

Prema dostupnim izveštajima, tržište video nadzora je u 2016. godini vredelo 29,98 milijardi dolara, a očekuje se da će do 2022. godine njegova vrednost dostići sumu od 72,19 milijardi dolara.

Ovaj tržišni potencijal uglavnom potiče od brojnih skorašnjih inovacija u IT tehnologijama. Tu se ubrajaju: povećanje nivoa korišenja veštačke inteligencije, sve veći izbor rešenja za sisteme video nadzor u skladu sa konkretnim potrebama korisnika, razne funkcije za video analitiku, kao i sve bolja preciznost samih kamera i pouzdanost samog sistema za video nadzor.

Osim toga, sigurnosne kamere su, usled sve veće konkurencije i sve efikasnijih tehnoloških rešenja u njihovoj izradi, danas lako dostupne širokom krugu potrošača. Cene koštanja tehnologije za video nadzor su znatno smanjene poslednjih godina.

IP kamere koje su bile finansijski nedostupne za pojedine firme i vlasnike kuća, sada su daleko pristupačnije. Jedna moderna kamera za video nadzor često može u potpunosti da pokrije opseg performansi više kamera koje su korišćene u prošlosti.

Aplikacije i dizajn tehnologije za video nadzor takođe omogućavaju bolju efikasnost u pogledu celog sistema.Pored toga, softveri za nadgledanje i pretraživanje snimaka  su postali mnogo pametniji i jednostavniji za korišćenje.Ove nove osobine omogućavajukorisnicima izuzetno komforan način upravljanja i krajnje pouzdan izvor informacija.

UHD kamere

Visoka rezolucija 1080p je već dugo vremena prisutna u industriji. Međutim, poslednjih godina, pojavile su se UHD 4K, 5K,6K, 7K i 8Kkamere, a sa njima su mogućnosti  korisnika postale impresivne.

Snimci napravljen ovim kamerama imaju takvu dubinu i širinu da mnogi eksperti već predviđaju da će mehanička tehnologija daljinskog upravljanja i zumiranja (pan-tilt-zoom tehnologija) vrlo brzo potpuno zastareti.

UHD kamere već se uveliko koriste za snimanje i nadgledanje punih sportskih stadiona ili drugih velikih događaja.Iako je upotreba ovakvih tehnologija u video nazdoru još uvek umerena, UHD rezolucija je bez ikakve sumnje jedan od ključnih pokretačkih faktora u evoluciji tehnologije za video nadzor.

Ultra HD sigurnosne kamere pružaju značajno poboljšanje u odnostu na ranije sisteme video nadzora i nude različite varijante i funkcije kako bi se proširila njihova upotreba. Dok su tradicionalne CCTV kamere često davale veoma loš kvalitet snimka i nisu imale previše drugih funkcija osim snimanja, UHD kamere mogu ponuditi 4K-8K rezoluciju slike i opremljene su mnogim inovativnim funkcijama, kao što je detekcija pokreta ili režim noćnog nadgledanja.

Razvojem internet tehnologija, koje uvođenjem IP mrežnih kamera imajuvažanu ulogu u napretku industrije video nadzora, ustanove, organizacije i preduzeća počinju da uviđaju brojne bezbednosne prednosti više povezanih UHD kamera. Zahvaljujući značajnom povećanju kvaliteta slike i snimljenog video materijala, UHD sigurnosne kamere mogu da budu postavljene u okruženjima i na lokacijama gde bi tradicionalne kamere bile potpuno nefunkcionalne.

Video analitika

Jedan od najznačajnijih trendova u industriji video nadzoraje i uvođenje naprednih rešenja za video analitiku i poslovnu inteligenciju. Dostupni programi pomažu prodavcima da beleže i analiziraju saobraćaj kupaca i interakciju.Funkcije koje nudi video analitika, kao što su video nadzor software – brojanje posetilaca, ili video nadzor demografski identifikatori,mogu značajno da unaprede poslovanje.

Osim toga, programi poput identifikacije registarskih tablica ili nadgledanja redovnih linija saobraćaja nastavljaju da se unapređujui pružaju korisne statističke podatke, ali i materijal koji se može iskoristiti na sudu.

Poslovna inteligencija je oblast bezbednosne tehnologijekoja će tek da se razvija. Opšti razvoj i integracija poslovne inteligencije sa drugim bezbednosnim servisima i proizvodima omogućava da poslovanje raste i bude još efikasnije.

Veštačka inteligencija i duboko učenje

Podstaknuti istraživačkim i razvojnim investicijama od strane proizvođača i distributera, inženjeri danas razvijaju analitičke algoritme dubokog učenja i izrađuju vrhunske softvere sistema za video nadzorsa user-frendly korisničkim interfejsom i rešenjima zasnovanim na scenariju. Na primer, algoritmi za duboko učenje prepoznavanja lica su sada dostupni kao aplikacije za pretraživanje koje sudizajnirane tako da pronađu nestale osobe sa video snimka.

Tehnologija prepoznavanja lica i praćenja ponašanja bazirana na veštačkoj inteligenciji

Dok tradicionalne kamere za video nadzor nude ograničenu pomoć kada se radi o identifikaciji osumnjičenih ili sumnjivih lica, sistemi za prepoznavanje lica i praćenje ponašanja se sve više integrišu u najnovijim rešenjima IP kamera za video nadzor.

Ovi sistemi su danas svuda oko nas.Od aplikacija na pametnom telefonudo softvera zavideo nadzor i bezbednost,koriste se u mnogim industrijama i za najrazličitije namene.

Sa aspekta bezbednosti, onimogu da budu korišćeni za nekoliko važnih poslova kao što su prepoznavanje određenog šablona ponašanja ili prepoznavanje i „hvatanje“ lica koja se nalaze u kriminalnoj bazi podataka.

Osim toga, sistemi za prepoznavanje lica se sve više koristezajedno sa sistemima za upravljanje pristupom, kako bi se obezbedila sigurnost osoblja i smanjila mogućnost neovalašćenog pristupa određenim područjima ili objektima u nekom prostoru.loading...