POTEZ GUGL KOMAPNIJE KOJI MENJA SVE? Novi pametni telefoni biće DRUGAČIJI OD SVIH dosad!

Kompanija Gugl će korisnicima android uređaja u Evropi omogućiti izbor podrazumevanog pretraživača između četiri opcije, među kojima je i Gugl pretraživač.

Pixabay.com

Najnoviji potez je deo nastojanja ove kompanije da ublaži zabrinutost evropskih antimonopolskih regulatora i izbegne nove kazne.

Novi android pametni telefoni i tableti, koji budu isporučeni u Evropskoj ekonomskoj oblasti (EEA), imaće od početka 2020. godine “ekran izbora”, na kojem će se pojaviti četiri pretraživača od kojih će korisnik moći da izabere podrazmevani pretraživač, navodi se u saopštenju kompanije Gugl.

Provajderima pretraživača biće omogućeno nadmetanje na tenderima da dobiju mesto na ekranima korisnika, kako bi postali podrazumevani pretraživač na početnom ekranu android uređaja, zajedno sa Gugl Hrom pretraživačem.

“Tenderi će se održavati u svakoj zemlji EEA, a tri ponuđača sa najboljom ponudom za određenu zemlju pojaviće se na ekranu izbora”, navodi se u saopštenju američke tehnološke kompanije.

Potez kompanije Gugl usledio je nakon prošlogodišnje odluke Evropske komisije (EK) da kazni tehnološkog giganta sa 4,34 milijardi evra zbog blokiranja rivala na android mobilnom operativnom sistemu.

EK je saopštila tada da je Gugl imao nepravednu prednost zahvaljujući unapred instaliranom pretraživaču Hrom i gugl aplikacijama za pretragu na android pametnim telefonima i laptopovima.