PRAKTIČNI SAVETI KOJI ĆE VAS ZAŠTITITI: Zaštitite se na internetu i odbijte svaki HAKERSKI NAPAD

Jednostavne lozinke, posebno ukoliko se ista lozinka koristi na različitim nalozima, idealna su meta za krađu podataka korisnika.

Haker
Pixabay.com

Hakerski napadi direktno su usmereni prema prema lozinkama korisnika, posebno kada ih hakeri prepoznaju kao slabe lozinke, kratke i sačinjene na jednostavan način, samo od brojeva ili samo od reči.

Među podacima koji mogu biti ugroženi su najpre lični podaci i krađa indetiteta, a potom i upad na naše bankarske račune i podatke ako smo ih, makar jednom, uneli u svoj računar.

Hakovanje na osnovu rečnika.Ovaj metod hakovanja zasniva se na jednostavnom isprobavanju svih reči iz rečnika dok se ne pronađe i detektuje lozinka korisnika. Rečnik je sačinjen od baze podataka najčešće korišćenih reči prilikom izrade lozinki i njihovim paralelnim kombinacijama.

Takve su lozinke: 123456, all-time classic, hunter2 i slične tome.

Kako biste se zaštitili potrebno je da kreirate snažne lozinke, kombinaciju slova i brojeva različitog fonta, kao i da lozinke budu drugačije za različite naloge.

Napadi grubom silom.Gruba sila je svaki napad tokom kojeg napadač koristi svaku postojeću kombinaciju slova, brojeva i drugih znakova. Većina će prvo probati najčešće korišćene alfanumeričke kombinacije.

Iako, teoretski gledano, ovaj pristup može probiti bilo koju lozinku, to može potrajati. Što je lozinka složenija, to će više vremena trebati.

Kako biste se zaštitili koristite lozinke sa kombinacijom znakova. Kad god je moguće ubacite i posebne znakove kao što su #, $,%.loading...