PREPOZNAVANJE LICA I REGISTARSKIH TABLICA: Lakše je nego što mislite!

Kako pametne tehnologije poboljšavaju proveru i prepoznavanje lica i registarskih tablica? Dr Vladimir Cizelj razvija rešenja za veću bezbednost.

kamera
pixabay.com

Tehnologija prepoznavanja lica koja funkcioniše na osnovu kompjuterskog vida koji prepoznaje i analizira slike sve je rasprostranjenija – od mogućnosti da pomoću nje samo vlasnik i niko osim njega ne može da otključa svoj mobilni telefon, do prepoznavanja nestalih osoba za kojima se traga, identifikacije lica koja su počinila neki prekršaj ili zločin itd.

Sistemi za prepoznavanje lica koji se primenjuju na državnim granicama i aerodromima, kako navode stručnjaci iz ove oblasti, pouzdaniji su od ljudi na tom istom radnom mestu, jer tehnologija za razliku od čoveka ne može biti umorna, imati loš dan, biti u zabludi ili gajiti izvesne predrasude i predubeđenja.

Dr Vladimir Cizelj i institut VLATACOM, između ostalih uređaja i sistema, razvijaju i integrišu i ovaj tip tehnologije u Srbiji. Koje su prednosti ovakvih sistema, na koji način funkcionišu i kako utiču na bezbednost građana?

Ka većoj bezbednosti

Sistem ORAO (Observe Recognize Analyze Operate), za čiji je razvoj zaslužan istraživački i razvojni institut visokih tehnologija VLATACOM dr Vladimira Cizelja, deo je platforme “pametan grad”. Osnovne funkcije ovog sistema su pravovremeno reagovanje na osnovu upozorenja, upravljanje situacijom kada se desi incident, prepoznavanje lica i pametan video nadzor i analiza video snimka.

Šta predstavlja kada se kaže da je ovaj sistem jedan od elemenata “pametnog grada”? “Smart city” odnosno “pametan grad” je prostor koji ima mnogo funkcija, predstavlja bezbedniji i efikasniji grad u kojem se živi umreženo a time i lakše, isplativije, više održivo i uz uštedu vremena, novca i energije. Prikupljeni podaci se analiziraju, povezuju i čuvaju sa ciljem da grad iskoristi sav svoj potencijal.

VLATACOM-ova platforma objedinjuje nadzor javnih površina pa tako i bezbednosti građana i saobraćaja, a obuhvata inteligentan identifikacioni i analitički video nadzor i prepoznavanje lica. VLATACOM-ov sistem ORAO veoma je efikasan pri detekciji prekoračenja brzine, nadzire područja sa gustim saobraćajem, objedinjuje pametan parking, komandu nad semaforima i automatsko prepoznavanje vozila (modela, proizvođača, boje i broja registarskih tablica). Osim toga, ima integrisane senzore za vremenske prilike, dim, zagađenje, pokret i CCTV kamere, a sav nadzor se obavlja preko Komandnog kontrolnog centra.

Proces provere registarskih tablica lakši nego ikad

Provera registarskih tablica jedan je od zadataka službenika patrolne policije, a pametne tehnologije tom prilikom im mogu biti od velike pomoći. Tehnologija automatskog prepoznavanja registarskih tablica ubrzava proces koji je do sada bio zasnovan na interakciji između službenika policije na terenu i policijskog dispečera koji se nalazi u operativno‑komunikacijskom centru. Na taj način službenici policije više ne moraju da prenose broj registarske tablice dispečerima preko radio‑veze ili ga ukucavaju u mobilni terminal za unos podataka radi provere tablice u različitim bazama podataka.

Brže i tačnije prepoznavanje tablica – manje prekršaja

Statični i prenosni uređaji za automatsko prepoznavanje registarskih tablica instituta VLATACOM, na čijem je čelu dr Vladimir Cizelj, rade na principu napredne tehnologije zasnovane na algoritmima optičkog prepoznavanja karaktera. Ukoliko se vozilo kreće do 180 km/h sistem je u stanju da prepozna registarske tablice u bilo kojim vremenskim uslovima, danju i noću, sa udaljenosti od 20 m zahvaljujući infracrvenom osvetljenju.

Ovom metodom se lakše, brže i pouzdanije prikupljaju i čuvaju podaci, a svoju primenu ima u detekciji ukradenih vozila, prepoznavanju ukradenih registarskih tablica, otkrivanja vozila kojima je istekla polisa osiguranja, detektovanju vozila čiji vlasnici ranije nisu platili određene kazne kao i pri potrazi za vozilima koja koriste lica koja traži policija. Osim toga, VLATACOM-ov sistem detektuje saobraćajne prekršaje, prolaske kroz crveno svetlo, prekoračenje brzine, kao i kršenje pravila vezanih za ograničene i nedozvoljene zone.

Pametne tehnologije: šta nas čeka u budućnosti?

Šta nas očekuje u budućnosti u pogledu pametnih tehnologija za prepoznavanje lica i registarskih tablica? Kada je snimanje, analiza i prepoznavanje registarskih tablica u pitanju, može se očekivati napredak i sve veća redukcija broja prekršaja i krivičnih dela. Na primeru instituta VLATACOM dr Vladimira Cizelja i sistema koji se tamo razvijaju može se videti da će državni službenici obavljati svoj posao brže, jednostavnije i uz što manje resurse.

Tehnologija koja procesuira slike lica i upoređuje ih sa drugim slikama iz baze podataka razvija se sve više i postaje sve naprednija. Na ovom polju može se očekivati da će osim prepoznavanja lica pojedinca u velikoj grupi ljudi, ova pametna tehnologija u sinergiji sa veštačkom inteligencijom (AI) moći da prepozna i analizira psihičko stanje, emocije, učinkovitost na radnom mestu, predvidi ponašanje pojedinca i još mnogo toga.