PROBLEM O KOM SVI ĆUTE: Zlostavljanje žena odvija se i na internetu i krajnje je vreme da se to OKONČA

Najveći broj napada na žene na internetu dešava se na društvenim mrežama i takvo ponašanje se mora zaustaviti, poručila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Internet u autobusu
Dnevno.rs/Petar Marković

Kako je dodala, Savet za regionalnu saradnju je spreman da pruži pomoć zajedničkom odgovoru regiona na ovaj problem.

Evropska komisija je nedavno započela kampanju pod nazivom #DigitalRespect4Her (Digitalno poštovanje za nju) radi podizanja svesti o nasilju nad ženama na internetu i promovisanja dobrih praksi u borbi protiv ovog problema. 

Najveći broj napada na žene na internetu dešava se na društvenim mrežama; 45 odsto stanovnika Jugoistočne Evrope svakodnevno koristi društvene mreže! Vlade moraju ozbiljno razmisliti o pravnim okvirima kojima bi se zaustavilo virtuelno, odnosno nasilje na internetu, a da se pri tome ne ugrožava sloboda govora – rekla je Majlinda Bregu.

Uhođenje preko interneta ustaljeni je način nasilnog ponašanja i Savet je spreman da pruži pomoć zajedničkom naporu regiona da se dođe do odgovarajućih zakona i politika koji će se baviti ovim problemom, navodi se u saopštenju RCC.

Želimo da svaka žena ima osećaj slobode govora na internetu, bez ikakvog straha. Ne možemo sediti skrštenih ruku i ohrabrivati pojedince koji kukavički napadaju žene i devojčice na internetu – poručila je evropska komesarka za pravdu, potrošačka pitanja i rodnu ravnopravnost Vera Jurova.

Stvarnost je često drugačija: virtuelno nasilje se širi društvenim mrežama, aplikacijama za dopisivanje, forumima na internetu, stranicama interneta za deljenje video-sadržaja ili video-igrama.

Nasilje na internetu može prouzrokovati psihološke, psihičke, seksualne i ekonomske poteškoće. Može ućutkati žene i smanjiti njihovo prisustvo na internetu, dodaje se u saopštenju.