PROVERITE DA LI STE UGROŽENI: Tri milijarde e-mail adresa i lozinki na hakerskom forumu

Više od tri milijarde e-mail adresa i lozinki se pojavilo na "crnom tržištu".

Hakeri
Pixabay.com

Kako prenosi portal CyberNews, na popularnom hakerskom forumu pojavilo se oko 3,2 milijarde kredencijala (kombinacija e-mail adresa i lozinki) koji obuhvataju neke od najpopularnijih internet-stranica, kao što su Netflix, Linkedin i druge.

Ovde ne spadaju samo šifre za pristup određenoj mejl adresi, već kredencijali korišćeni za pristupanje bilo kojem od naloga na ostalim sajtovima. Za one koji koriste isto korisničko ime i lozinku za sve servise, to može predstavljati veliki problem.

Nije na meti bio ni neki određeni mejl klijent – svi su podjednako pogođeni, (Hotmail, Gmail, Yahoo i ostali).

Portal takođe navodi kako je verovatno u pitanju kompilacija onih korisničkih imena i lozinki koji su ranije već bili na meti hakera – dakle, ne novi napad, već zbir raznih ranije procurelih podataka, što nikako ne umanjuje ozbiljnost čitavog poduhvata, jer se retko dešava da ih je ovoliko na jednom mestu.

S obzirom na ove informacije, trebalo bi da proverite da li je i vaša e-mail adresa ugrožena. Kako biste to uradili, najbolje bi bilo da otvorite istoriju aktivnosti i vidite odakle ste sve, i kada bili ulogovani.

Takođe, kako biste se zaštitili, najsigurnije je da imate dvofaktorsku autentifikaciju, ukoliko je to moguće, i da ne koristite isti username i password za sve naloge koje imate (na primer, za sve društvene mreže ili za sve streaming platforme).