Majkrosoft je nedavno anketirao više od 16.000 ljudi širom sveta o uticaju prevara kroz navodnu tehničku podršku, i anketa je, iznenađujuće, otkrila da su mladi najugroženiji. Mladi su populacija s najvećom tendencijom za upuštanje u rizično online ponašanje kao i gubitak novca nakon uspostavljene  interakcije.

Svi, bez obzira na godine, treba da budu oprezni i izbegavaju rizike koje nosi internet, a da istovremeno ipak koriste sve njegove prednosti.

Komapnija Majkrosoft je sastavila osam jednostavnih koraka, koji imaju za cilj da vam pomognu da se efikasno zaštitite.

  1. Za različite naloge koristite različite i kompleksne lozinke

Prečesto biramo lozinke koje su lake za pamćenje, kao što su imena ili datumi rođenja. Ali, ako je Vama lako da ih zapamtite, vrlo je verovatno da je sajber kriminalcima lako da ih pogode. Koristite menadžer lozinki da biste bezbedno sačuvali različite lozinke za različite naloge i pobrinite se da svaka lozinka bude kompleksna, tako što ćete koristiti najmanje 10 znakova, vodeći računa da oni predstavljaju mešavinu brojeva, slova, velikih slova i posebnih znakova.

  1. Ne prihvatajte pozive nepoznatih osoba na društvenim mrežama

Nisu svi koje upoznate online oni za koje se predstavljaju. Ako Vas online kontaktira nepoznata osoba, koja insistira da podelite svoje lične informacije ili traži novac, to bi trebalo da protumačite kao upozorenje na opasnost.

Ako je moguće, uradite pretragu o toj osobi kako biste proverili autentičnost naloga koji koristi. Da biste bili bezbedni, podesite postavke privatnosti na Vašem profilu i ograničite informacije koje ta osoba može da vidi. Zapamtite: Online važe ista pravila kao i svakodnevno  – ne delite osetljive ili privatne informacije sa nepoznatim osobama.

  1. Online aktivnosti mogu imati posledice i u Vašem offline životu

Pre nego što nešto objavite online, zapitajte se – da li želim da moj poslodavac, kupac ili rođak ovo znaju? Čak i stvari poput Vašeg statusa veze, ili kućne adrese, koje mogu da izgledaju bezopasno, mogu da budu zloupotrebljene u rukama pogrešnih ljudi.

  1. Zaštitite osetljive i lične informacije

Izuzev par izuzetaka, nažalost, ne postoji način za trajno brisanje sadržaja objavljenog na internetu. Čak i ako uklonite originalni post, ne možete biti sigurni da drugi nisu napravili kopije ili podelili Vaš sadržaj na drugim mrežama. Zato ne stavljajte online ništa što ne biste želeli da drugi vide.

  1. Pazite na šta klikćete

Isprobana i testirana taktika sajber kriminalaca je da vas prevare da preuzmete zlonamerne softvere koji im omogućavaju da kradu informacije. Od popularne igrice do e-maila koji nudi tehničku podršku, malveri mogu biti maskirani na brojne i različite načine.

Izbegavajte preuzimanje aplikacija koje izgledaju čudno ili dolaze sa nepoznatog sajta. Niste sigurni da li je e-mail autentičan? Postavite sebi sledeća pitanja: Da li pošiljalac ima čudnu e-mail adresu? Da li je pozdrav bezličan? Ima li puno pravopisnih grešaka? Ima li neobičnog osećaja hitnosti?

  1. Ažurirajte svoje postavke privatnosti i antivirus

Ako ne ažurirate svoju odbranu, sajber kriminalci će pre ili kasnije naći način da je savladaju. Obavezno pratite i preuzimajte aktuelna ažuriranja vašeg operativnog sistema i uložite dodatni napor da proverite postavke privatnosti u aplikacijama i pretraživaču koji koristite.

  1. Uvek koristite bezbednu vezu

Kada se povezujete na internet putem javne konekcije, kao što je Wi-Fi u tržnom centru, nemate direktnu kontrolu nad njenom bezbednošću. Ukoliko niste u mogućnosti da uspostavite bezbednu vezu ili osigurate da je Vaš uređaj zaštićen, ne delite osetljive informacije. Bolje je sačekati da dođete kući i budete sigurni da koristite bezbednu Wi-Fi mrežu.

  1. Tražite savet od onih u koje imate poverenje

Nikada nemojte ishitreno da kliknete na link ili objavite post. Ništa nije važnije od Vaše online bezbednosti. Bezbedno kretanje kroz online pretnje može biti stresno, ali postoji mnogo resursa koji mogu da Vam pomognu. Kad god se nađete u situaciji u kojoj niste sigurni ili ste sumnjičavi, uvek se oslonite na stručnost onih u koje imate poverenje – bilo da su to prijatelji, roditelj, nastavnik ili čak tehnološki partner.loading...