PUNITE TELEFON PREKO NOĆI? Ove loše navike će mu znatno skratiti vek trajanja

Mnogi svoje mobilne telefone pune preko noći, ali postavlja se pitanje da li je to zaista neophodno.

Pixabay.com

Stavljanje mobilnog telefona na punjač preko noći je možda imalo smisla kada je baterijama trebalo mnogo da se napune, ali u eri brzog i bezbrižnog punjenja, to baš i ne mora da bude naš prvi izbor.

Litijum-jonske baterije koje se danas nalaze u mobilnim telefonima brže se pune, a traju duže nego ranije.

Još jedna stvar po kojoj se razlikuju u odnosu na baterije koje su se ranije nalazile u telefonima, jeste to što “ne vole” da se isprazne do kraja i onda ponovo napune do 100 odsto.

Konsenzus proizvođača pametnih telefona je da će vam baterija najduže trajati ako se stalno nalazi između 40 i 80 odsto napunjenosti.

I tu postoji izuzetak – smatra se da je dobro da se baterija jednom mesečno isprazni potpuno, i onda napuni do 100 odsto, piše alo.rs.

Što se optimalne temperature baterije tiče, najbolje je da bude negde između 30°C i 40°C, sve ispod i preko toga trebalo bi da vam sugeriše da nešto nije u redu.

Takođe, savetuje se da koristite samo punjač koji ste dobili uz telefon, jer neki jeftiniji punjači, kao i oni koji ne odgovaraju vašoj bateriji, mogu da “skrate život” vašeg mobilnog telefona.