RAZLIKA JE OGROMNA: Korišćenje jeftinih punjača uništava vaš telefon

Ako ste primetili da imate problema sa baterijom telefona, trebalo bi da se zapitate jednu veoma važnu stvar - da li koristite punjač koji je stigao sa telefonom?

Pixabay.com

Većina telefona danas koristi isti microUSB konektor i zbog otga mnogi uglavnom u telefon utaknu najbliži punjač i misle da je to sasvim u redu.

Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste to da na taj način možete ozbiljno da naštetite vašem telefonu.

Ključ ovog problema jeste pokušaj standardizacije proizvođača da svi usvoje microUSB dizajn punjača i porta za punjenje.

Ideja iza ovoga je da, pošto možete da koristite bilo koji punjač, nećete morati da bacate svoj stari kada kupite nov telefon.

Radeći ovo, smanjićete elektronski otpad i sačuvati životnu sredinu.

Uprkos tome što je fizički dizajn microUSB-a usvojen, kola unutar punjača nisu univerzalna.

Drugim rečima, konektori su iste veličine, ali punjači nisu isti. I, samo zato što neki konektor odgovara, to ne znači da bi trebalo koristiti bilo koji punjač.

punjač
Pixabay

Zidni punjač je napravljen tako da prima normalni napon struje i adaptira napon na nivo koji je potreban vašem telefonu.

Ako malo bolje pogledate punjač, primetićete malu etiketu koja prikazuje nivoe napona, primera radi: “Input: 100-240v~”.

To znači da, ako živite u zemlji gde je normalna voltaža između 100 i 240 volti, i uključite ovaj punjač u zid, on neće eksplodirati. Međutim, ako uzmete punjač iz SAD koji može da radi samo na 110v i uključite ga u zid u zemlji u kojoj je napon 220v, možete da se oprostite od punjača.

Sledeća stvar na koju morate da obratite pažnju jeste izlazna voltaža. Većina baterija se pune do vrha na oko 4.2v i zbog toga izlaz punjača mora biti veći od 4.2v. Ako je punjač 3v, onda neće biti u stanju da napuni 4v bateriju.

I na samom kraju moramo da pričamo i o amperaži. Ona se ondosi na maksimalnu količinu napona dostupnu u punjaču za mobilni kako bi obavio posao. Ako je telefonu potrebno 700mA da bi se napunio, a vi koristite 1A napon, telefon će se napuniti samo do 700mA.

Ali kada koristite 500mA punjač za 700mA telefon, može da dođe do brojnih problema, od sporog punjenja do pregrevanja i na samom kraju, problema sa telefonom.

Kada kupujete jeftine punjače, nije dovoljno samo pogledati konektor. Mnogi od njih ne nose globlane CE, RHOS ili MFI sertifikacije koje označavaju da u proizvodu nema olova, može da se koristi u gotovo svim utičnicama i uređajima.

Mnogi jeftini punjači nemaju ni regulator, što znači da bi mogli da nastave da pune telefon čak i kada to više nije potrebno i ne štite ga od naglih porasta ili padova napona.

Zato, uvek gledajte da kupujete originalne punjače proizvoiđača koji je nparavio i vaš teleofn kak obiste uvek imali punu bateriju i telefon u odličnom stanju.