REČI POSTAJU SUVIŠNE: Komunikacija telepatijom moguća uz pomoć revolucionarnog otkrića

Već postoji nekoliko neuronskih interfejsa koji pomažu u povezivanju mozga sa računarom, koristeći veštačku inteligenciju (AI).

Mozak
Pixabay.com

To je, za sada, korisno uglavnom u medicinskom sektoru, ali se u novom izveštaj Royal Society-ja navodi da bi moždani implantati mogli da nam pomognu da čitamo misli drugih ljudi.

To, naravno, zvuči zanimljivo, ali je to, u isto vreme, i zastrašujuća tehnologija, što je nagovestila i ista naučna organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Independent, koji je imao uvid u izveštaj, podelio je prilično zanimljive uvide koji bacaju svetlo na brigu o privatnosti i bezbednosti prilikom korišćenja moždanih implantata. U izveštaju se navodi:

– Ljudi bi u određenoj meri mogli da postanu telepate, sposobni da razgovaraju bez govora i bez reči, kroz pristup međusobnim mislima na konceptualnom nivou. To bi moglo da omogući neviđenu saradnju među kolegama i dublje razgovore sa prijateljima – piše Ubergizmo.

Ova tehnologija će vam takođe omogućiti da delite ono što doživite, probate, okusite ili čujete (senzorna iskustva). Bez sumnje, to će biti revolucionarna tehnologija, ali postavlja se pitanje kada je reč o kontroli moždanih implantata.

Facebook i Tesla već rade na svojoj verziji neuronskih interfejsa u komercijalne svrhe, ali da li će to rizikovati privatnost pojedinca? Zato izveštaj takođe insistira da vlada razmotri razvoj ove tehnologije kako privatne kompanije ne bi iskoristile to u komercijalne svrhe.

Izveštaj takođe navodi zašto žele da vlada Ujedinjenog Kraljevstva to razmotri:

“Oni bi mogli da donesu ogromne ekonomske koristi Velikoj Britaniji i transformišu sektore poput javnog zdravstva i socijalne zaštite, ali ako razvoj bude diktiran od nekolicine kompanija, tada bi manje komercijalne aplikacije mogle da budu uključene. Zbog toga pozivamo vladu da pokrene nacionalnu istragu.”

Dakle, ideja o povezivanju mozga i računara sa više sposobnosti je dobra. Međutim, ne može se garantovati kako će tehnologija biti “kontrolisana” i kako će se iskoristiti pozitivna strana tehnologije, a da ne postane oružje nadzora, prenosi PC Press.

A sigurno je da niko ne želi scenario Terminatora u stvarnom životu…