SAD POOŠTRILE SANKCIJE: Prvo Huawei, a sada JOŠ PET IT KOMPANIJA stavljeno na crnu listu

SAD su juče stavile na crnu listu pet kineskih organizacija koje se bave "superkompjutingom", označivši ih za pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti i sprečivši im pristup poverljivoj tehnologiji.

BETA

Taj potez američkog Ministarstva trgovine mogao bi da iskomplikuje sastanak predsednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Si Djinpinga, planiran za sledeću nedelju u Japanu na samitu G20, sa ciljem smirivanja trgovinskog spora dve najveće svetske ekonomije.

Među pet kineskih organizacija koje je američko Ministarstvo trgovine stavilo na “crnu listu”, nalazi se proizvođač superkompjutera “Sugon”, tri s njim povezane organizacije i Institut za tehnologiju kompjutinga Vuši Djiangnan. U odluci se navodi da su njihove aktivnosti “u suprotnosti s nacionalnom bezbednošću i interesima spoljne politike SAD”.

Američke kompanije ne mogu da prodaju tehnologiju organizacijama na crnoj listi bez odobrenja vlade.

Ministarstvo trgovine SAD stavilo je prošlog meseca na crnu listu kineskog telekomunikacionog giganta, kompaniju “Huavej”, što je povećalo tenzije Vašingtona i Pekinga.

“Superkompjuting” se definiše kao obrada “masivno složenih problema” ili problema s veoma mnogo podataka pri čemu se koriste “koncentrisani računarski resursi” više kompjuterskih sistema koji rade paralelno i nazivaju se “superkompjuterom”.

“Superkompjuting” angažuje sistem čiji svi računari rade na maksimumu svojih mogućnosti.