SAVET VOZAČIMA: Ovu pesmu NIKADA NE SLUŠAJTE dok vozite automobil – OPASNA JE (VIDEO)

Najveći problem dugih putovanja je održavanje pažnje i koncentracije. Slušanje muzike u kolima igra veliku ulogu u tome.

pixabay.com

Često možemo čuti da je isključivo jaka i brza muzika (rock zvuk, moderni tehno ili brži house) dobra za automobil jer vas drži svežim i budnim. Naravno, može biti tačno ako već dugo sedite za volanom, a počinjete da osećate umor.

Pojedina istraživanja ukazuju na podatak da 60% vozača veruje da ih slušanje muzike tokom vožnje čini srećnijim.

Međutim, dokazano je da upravo brza i jaka muzika podiže nivo krvnog pritiska, utiče na blagu razdraženost i smanjuje fokus na događanje u saobraćaju. Ovo može da dovede do problema, posebno u gradskom saobraćaju gde je vožnja znatno dinamičnija.

Nemojte dozvoliti da vam želja da otpevate refren omiljene pesme bude važnija od dešavanja na ulici i posmatranja učesnika u saobraćaju. 

Kako utiče jačina zvuka na ponašanje u vožnji?

Istraživanja su pokazala da, bez obzira na izbor vrste muzike koju slušamo, jačina će sigurno uticati na ponašanje tokom vožnje. Dakle smaniće koncentraciju, opreznost, reflekse. Konstatovano je da glasna muzika ometa vozača i usporava vreme reagovanja.

Istraživanjem se došlo da podatka, da jačina od oko 90 decibela usporava reakciju za čak 20% i umanjuje pravovremeno reagovanje u iznenadnim situacijama. Ovo je podatak koji bi trebalo da zapamtimo, zar ne?

Istraživanjem koje je sprovela organizacija Moneybarna obuhvaćeno je 96 najpopularnijih pesama na Spotify-u. Pesma koja je proglašena za najopasniju je “American Idiot” (Green Day). Antireklama za grupu Green Day, ali ako volite ovu pesmu, slušajte je kod kuće.

Tempo muzike određuje tempo kucanja vašeg srca. Muzika koja je brža i iznosi 120 bitova u minuti, ubrzava rad srca, a vozač često nesvesno povećava brzinu i vozi agresivnije.

Preporuka je da se tokom vožnje slušaju pesme laganog ritma, idealno oko 70 bitova u minuti, jer je takva muzika opuštajuća i neće uticati na koncentraciju.

Top5 bezbednih pesama:

1. “Stairway to Heaven” Led Zeppelin

2. “Under the Bridge” Red Hot Chili Peppers

3. “God’s Plan” Drejk

4. “Africa” Toto

5. “Location” Kalid

Koju vi muziku puštate dok ste za volanom?