SAVETI ZLATA VREDNI: Ako mučite muku sa trajanjem baterije na telefonu, EVO SPASA

Sećate se vremena kada ste mogli da sami zamenite bateriju na telefonu? To vreme je prošlo i danas je nemoguće zameniti oštećenu bateriju bez da telefon šaljete na servis. Na sreću, postoji nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete drastično produžiti životni vek baterije.

Devojka sa mobilnim telefonom
Pixabay.com

Punite telefon tokom noći?

Svi mi punimo telefon tokom noći. Ujutru se probudimo i baterija je na 100%. Savršeno, zar ne? Pa, ovo savršenstvo dolazi sa cenom.

Moderni telefoni imaju litijum-jonske baterije. Ove baterije su drugačije od baterija u telefonima pre deceniju ili dve. Iako se tehnologija promenila, mnoge zablude su ostale, poput formiranja baterije ili potpunog punjenja i pražnjenja o čemu će kasnije biti reči.

Nove baterije najbolje rade u opsegu između 20%-80%. Sve preko ili ispod toga utiče na životni vek baterije. Što je telefon duže u stanju baterije iznad 80% ili ispod 20%, to će se više baterija habati.

Kada bateriju punimo tokom noći, telefon se napuni za sat ili dva, u zavisnosti od punjača, i ostatak noći provede u stanju mirovanja na 100%. Ovo je loše i direktno skraćuje životni vek baterije.

Proizvođači ovo znaju, pa su mnoge kompanije, poput Epla, implementirali softverske trikove kako bi ovo sprečili. Tako da, ukoliko posedujete iPhone i punite ga noću baterija će se napuniti do 80% i stojati na tom procentu do pred zoru kada će dopuniti ostatak baterije.

Zanimljiv trik, zar ne? Ovu opciju možete i ručno uključiti i isključiti tako što ćete ući u podešavanja (Settings), izabrati bateriju sa liste (Battery), zatim zdravlje baterije (Battery Health) i tu ćete videti opciju optimizovano punjenje baterije (Oprimized Battery Cahrging) sa objašnjenjem.

Ukoliko koristite telefon nekog drugog proizvođača, ova opcija, nažalost, za sad nije dostupna, ali će biti u doglednoj budućnosti.

Pored punjenja, još jedna od stvari koja utiče na životni vek baterije jeste temperatura.

Izbegavajte pregrevanje uređaja

Da li vam se ikada dogodilo tokom zime da baterija sa 20% padne na 0% i uređaj se ugasi? Niste jedini. Ovo je zapravo normalno ponašanje na ekstremnim temperaturama.

Temperature ispod 0 ili iznad 45 stepeni celzijusa negativno utiču na životni vek baterije. Baterije najbolje funkcionišu u opsegu sobne temperature (oko 25 stepeni celzijusa). Ekstremne temperature naročito treba izbegavati tokom punjenja.

Ovo ne važi samo za spoljnu temperaturu. Telefon ima komponente koje se same greju, poput SOC čipova, čak i do 90 stepeni celzijusa. Spoljna temperatura je samo dodatni onda samo stvara dodatni problem i treba je izbeći.

Pregrevanje uređaja se može izbeći na nekoliko načina.

Ne koristite telefon tokom punjenja

Telefon se već sam greje tokom punjenja, dodatnim korišćenjem još više podižemo temperaturu i usporavamo punjenje što na kraju loše utiče na zdravlje baterije.

Ovo naročito važi za igre. Izbegavajte igranje igara na telefonu tokom punjenja. Igre su grafički intenzivne i veliki pritisak za čip telefona koji zatim dodatno podiže temperaturu uređaja. Ovo ste verovatno primetili i sami da se telefon usija dok ga punite i igrate igrice.

Ovde je dodatno otežavajuća okolnost to što su punjači sve brži i sve više zagrevaju uređaje tokom punjenja. Ovo naročito važi za bežične punjače.

Bežični punjači

Bežični punjači su sve prisutniji poslednjih godina. Iako nude neke prednosti i dalje su neefikasni u odnosu na tradicionalne punjače.

Ali to nije sve, bežični punjači više zagrevaju uređaj tokom punjenja, i ne samo da ga greju već pune dosta duže od žičanih punjače pa je uređaj dosta duže zagrejan nego inače što u ovom slučaju utiče na životni vek baterije.

Ovo ne znači da ih treba izbegavati po svaku cenu. Ovakvo punjenje ima svojih prednosti, ali ne treba to raditi konstantno ili prečesto.

Ne uključujte uštedu energije ako je baterija iznad 80%

Osim ako baš ne morate.

Baterija je svejedno puna i preporuka je da se režimi štednje energije uključuju tek ispod 80%. Ovako ćete dobiti dovoljno vremena na jednom punjenu i nećete skraćivati životni vek baterije.

Ovo ne važi za iPhone, čiji je režim štenje energije (Low power mode) skoro pa beskorisan, tj. nije dobar koliko većina android uređaja.

Ne dozvolite da baterija spadne ispod 20%

Ukoliko je moguće, poželjno je da ne dozvolite telefonu da spadne ispod 20%, već da se stavi na punjenje oko tog procenta.

Jedan od razloga zašto većina proizvođača telefona daje upozorenje ili promeni boju indikatora baterije oko 20% je da bi produžili životni vek baterije i naterali korisnike da stave uređaj na punjač.

Ne formirajte bateriju

Kada kupujete nove uređaje, ne formirajte bateriju. Ova zabluda postoji zbog starih baterija kod kojih jeste bilo potrebno formirati bateriju.

Stare bateriju su koristile nikl, dok nove koriste litijum. Razlika u supstanci menja i svojstva same baterije i litijumske baterije se ne formiraju, niti je to preporučljivo.

Time ne dobijate ništa osim da telefon provodi više vremena na 100%.

Ukoliko je baterija već oštećena

Ukoliko vam je baterija već oštećena jedino što vam preostaje je da je zamenite. Nažalost, bolje rešenje ne postoji i sve gorenavedene preporuke su u cilju sprečavanja oštećenja.