SAVRŠEN DODATAK ZA STARIJE KORISNIKE: Uživaćete u pametnim telefonima uz pomoć ovih aplikacija

Stariji sugrađani i oni koji imaju probleme sa vidom uz ovakve aplikacije mogu mnogo jednostavnije ući u svet pametnih telefona i podeliti uspomene i doživljaje kao i ostali članovi porodice.

Pixabay

Pametni telefoni danas su svuda i skoro je nemoguće videti da neko koristi klasični telefon sa tasterima i ekranima na kojima su se poruke pisale u jednom redu. Svi smo se navikli na njihov izgled i funkcije koje imaju.

Međutim, veliki je broj onih kojima takvi uređaji deluju komplikovano ili zbunjujuće, a pritom se misli na one nešto starije kojima je sve teže da prate tehnološki korak, a ne žele da se osećaju potpuno isključeno. Naše bake i dede žele da pošalju fotografije ili vide kako je unucima na moru, kupujući ulaznice za razne događaje, prate vremensku prognozu i naručuju hranu. Ipak, to znači i da se moraju priključiti na razne mreže poput WhatsAppa što nekima deluje konfuzno i brzo.

Srećom, postoje i različita rešenja koja će im olakšati život i približiti ih ostatku digitalnog sveta. S jedne strane imamo različite telefone koji su posebno dizajnirani za starije korisnike sa određenim funkcijama, ali i nešto slabijim hardverom. Ukoliko već imate telefon, uz aplikacije za vaš Android uređaj koje se nazivaju Launcheri možete odrediti kako će izgledati i ponašati se vaš telefon. Te aplikacije mogu iz temelja promeniti izgled telefona, pa tako imamo i niz aplikacija koje su namenjene starijima, ali i ljudima koji imaju teškoće sa vidom.

Emporia

Ova aplikacija je skladno dizajnirana sa velikim kontrastom i najčešće korišćenim aplikacijama, poput internet pretraživača, WhatsAppa, postavki, kamere… Glavni ekran nudi velike ikone za vaše najvažnije stvari i jasno vidljive informacije te je i dalje zadržan osjećaj da koristite normalan Android uređaj, dok na vašoj osobnoj stranici možete imati velike fotografije za vaše najčešće kontakte.

Wiser

Ova aplikacija odlučila se na šareni dizajn sa velikim okruglim ikonama i jednostavno se postavlja, a sa osnovnog ekrana možete brzo kroz te ikone pristupiti kontaktima, pozivima, aplikacijama, kameri, galeriji ili porukama. Nudi i odličan prikaz notifikacija i pristup svim aplikacijama koje se i inače nalaze u uređaju, a minus je što će se mnoge prikazuju u svom osnovnom izgledu.

Necta

Vizualno nije toliko šarena kao prethodne dve aplikacije, ali mnogima bi se taj minimalizam boja mogao svideti, a možete i birati između razičitih tema. Nudi niz prilagođenih internih aplikacija sa velikim i jasnim slovima, a sa osnovnog ekrana lako možete pristupiti najvažnijim opcijama. Tu je i opcija da podelite lokaciju sa svojim najvažnijim kontaktima, a ima i alarme sa različitim obaveštenjima te pojednostavljenu aplikaciju za slanje poruka.

Big Launcher

Ovo je još jedna aplikacija za seniore koja se plaća (može se isprobati i besplatni demo), a iako neće osvojiti nagrade za dizajn, on je takav sa zadatkom da bude jasno vidljiv i razumljiv, pa vam je odmah pri pokretanju jasno šta se događa sa uređajem i kakav je signal pri vrhu ekrana. Kao i drugi, ima SOS opciju za poziv ili slanje poruke na unapred određeni broj.loading...