Saznajte šta je DIGITALNA ŠTAMPA i kako zapravo funkcioniše

Digitalna štampa se bazira na savremenoj metodi prenosa sadržaja sa kompjutera na papir, što je čini veoma brzim i praktičnim načinom da digitalne podatke i dokumenta različitih vrsta prenesete na papir.

Pixabay.com

Štampanje ovog tipa danas ćete pronaći u velikom broju štamparija i kopirnica, te smo za vas pripremili tekst koji će vam pomoći da se bolje upoznate sa tehnologijom koja se krije iza digitalne štampe.

Kako se odvija proces digitalnog štampanja?

Digitalna štampa je proces u kome se putem lasera prenosi zadati sadržaj (određeni tekst, slika, grafikon i slično) sa kompjutera na papir. To bi značilo da svaki vid digitalnog zapisa koji imamo bilo na flešu, ili laptopu odnosno kompjuteru, može biti direktno prebačen na papir.

U vreme kada sve važne tekstove i dokumenta čuvamo i kreiramo na našim računarima, ova štampa predstavlja najbolji način za pretvaranje digitalnog sadržaja u materijalni.

Od fleša ili telefona do papira

Ako se pitate šta je potrebno da ponesete u štampariju koja pruža usluge digitalnog štampanja, odgovor glasi da je sasvim dovoljno poneti fleš, odnosno mobilni telefon putem koga ćete moći da pošaljete, ili prebacite dokument  u PDF formatu na kompjuter koji potom šalje signale uređaju za štampanje.

Dakle, čitav proces se odvija digitalno, a na vama je samo da proverite digitalni dokument koji šaljete na štampu kako biste se uverili da je sve onako kako ste želeli.

Prednosti digitalne u odnosu na ofset štampu

Ofset štampa predstavlja tradicionalni način štampanja, koji je gotovo u potpunosti potisnut od strane različitih oblika digitalne štampe. Glavna prednost koja ide u korist digitalne štampe jeste praktičnost prilikom izrade, ali i veći broj mogućnosti.

Naime, digitalnom štampom se može upravljati prilikom nastanka materijala, pa se tako može podesiti da se određeni podaci štampaju na određeni papir. Reč je o neometanom štampanju bez obzira na to da li se materijal u međuvremenu promeni.

Odličan primer za to je štampanje ulaznica, koje imaju različite šifre i brojke – digitalno štampanje daje mogućnost podešavanja komande da na svakoj ulaznici bude adekvatna kombinacija brojeva.

Digitalna štampa takođe ima širi dijapazon materijala na kojima se može štampati. Tako se mogu kreirati flajeri, baneri, časopisi, knjige, ali i sve vrste klasičnih štampanja potrebnih pojedincu.

Štampanje velikog broja primeraka

Kada je potrebno ištampati veliki broj primeraka određenog sadržaja, digitalna štampa predstavlja najpovoljniji i najbolji način da se to uradi. S obzirom na razviju tehnologiju digitalne štampe, ovaj način je pre svega finansijski isplativ, a daje i adekvatan kvalitet.

Osim kvaliteta i povoljnosti izrade, digitalnu štampu odlikuje i brz način izrade željenog sadržaja. Dakle, za mnogo manje vremena se mogu dobiti veće količine potrebnog materijala.

Primena digitalne štampe u različitim industrijama

Digitalna štampa ima primenu u različitim industrijama, zbog čega se iz godine u godinu sve više razvija, kako bi mogla da ponudi više. Naime, gotovo svi reklamni materijali izrađuju se uz pomoć digitalne štampe.

Tako se različite prodajni objekti, kao i uslužne delatnosti brendiraju uz pomoć materijala koji izrade uz digitalne štampe. Bilo da je reč o piljari, advokatskoj kancelariji, zubaru, ili butiku, sve ove delatnosti mogu izraditi svoje reklamne materijale uz pomoć digitalne štampe.

Možemo zaključiti da je upotreba digitalne štampe najzastupljenija u marketingu, jer u ovoj industriji ima najrazličitiju primenu.

Digitalni štampači kao mera kvaliteta materijala

Osim brzine i praktičnosti prilikom izrade, ono što izdvaja digitalne štampače jeste kvalitet dobijenog produkta. Digitalni štampači nude znatno kvalitetniji sadržaj od klasičnih štampača.

Kvalitet se može meriti po tome što se na različitim materijalima kao i na različitim formatima dobija jednako dobar sadržaj. Zato je digitalna štampa posebno zastupljena prilikom štampanja velikih formata, kada kvalitet izade u potpunosti dolazi do izražaja.

Na kojim velikim formatima se može štampati?

Kada je reč o velikim formatima, digitalna štampa nudi mogućnost izrade na različitim materijalima. Tako se pomoću digitalnih štampača mogu izrađivati posteri i plakati, zatim foto tapete,  a može se štampati na slikarskom platnu.

Takođe, digitalni štampači nude mogućnost štampanja sadržaja za brendiranje izloga, svetlećih reklama, kao i vozila, a sve u svrhu marketinga o kom smo već govorili.

Gde se sve može koristiti digitalna štampa?

Dostupnost digitalne štampe je veoma rasprostranjena, pa tako gotovo sve savremene kopirnice i štamparije nude upravo ove usluge. U zavisnosti od opremljenosti određene koprinice, odnosno tipa štampača koji koriste, količine, ali i raspoloživosti uređaja, razlikuju se i usluge koje nude.

Takođe, mnoge knjižare su opremeljene savremenim digitalnim štampačima. Najveći broj štamparija i knjižara koje nude uslove štampanja nalazi se nadomak različitih obrazovnih ustanova, s obzirom na to da đacima i studentima vrlo često treba usluga štampanja različitog materijala.

Ipak, samo određene štamparije u gradu pružaju znatno širi dijapazon usluga, i one nisu stacionirne nadomak škola i fakulteta, kao i drugih ustanova, već svoje poslovanje okreću ka onima kojima su usluge štampanja potrebne za poslovanje.

Verujemo da ste čitanjem ovog tekst otkrili podatke koje niste znali o digitalnoj štampi, poput toga za šta se sve može primenjivati, i u kakvom poslovanju je sve potrebna.loading...