SIRI PRESTAJE DA BUDE ŽENSKO: Apple uvodi promene zbog rodne ravnopravnosti

Ranije je Siri podrazumevao ženski glas, a korisnici su mogli da biraju druge glasove u podešavanjima.

pixabay.com

Međutim, od šestog iOS 14.5 beta ažuriranja, korisnici iPhone i iPad uređaja biće upitani da odaberu svoj željeni Siri glas tokom podešavanja uređaja.

Uz ovu promenu, Apple takođe uvodi dva potpuno nova glasa za Siri koji su dostupni govornicima engleskog jezika širom sveta.

– Uzbuđeni smo što smo predstavili dva nova Siri glasa za govornike engleskog jezika i opciju za korisnike Siri da odaberu glas koji žele kada postave svoj uređaj. Ovo je nastavak dugogodišnje posvećenosti raznolikosti, posvećenosti proizvodima i usluga koji su dizajnirani da bolje odražavaju različitost sveta u kojem živimo – saopštio je Apple.

Ta vest je najnoviji primer velikih tehnoloških kompanija koje pokušavaju da uklone bilo kakva rodna udruženja sa svojih digitalnih glasovnih asistenata.

Studije su otkrile da kada pomoćnici podrazumevano koriste glas koji zvuči žensko, to može pojačati pristrasnost i negativne stereotipe. Usput su napravljene neke neprijatne greške tokom razvoja ovih tehnologija, ali najnoviji korak kompanije Apple je jedan od najznačajnijih do sada.

Prema nekim procenama, Siri preuzima preko 25 milijardi zahteva mesečno na više od 500 miliona uređaja.