SKUPO ĆE VAS KOŠTATI: Šest grešaka koje vam UNIŠTAVAJU automobile

Biti vlasnik automobila nije jednostavno, ali ni jeftino.

Automobil
Pixabay.com

Potrebno je da kvalitetno brinete o automobilu, da se san ne bi pretvorio u noćnu moru. Mnogo je grešaka koje uništavaju vaš automobil, a među njima posebno se ističe šest koje će vas, vrlo verovatno, naterati da zažalite.

Mnogi svesno ili nesvesno greše u odnosu prema automobilu, ne pružaju mu potrebno, a svaki propust vraća se poput bumeranga. Tada najčešće strada novčanik, jer se svaki propust na kraju plaća dvostruko.

1. Ignorisanje “Check engine” indikatora

Indikator “Check engine” nije prolazna greška, koja se danas pojavila, a od sutra neće više nikad. Svaki put kada se aktivira potrebno je da joj posvetite posebnu pažnju, jer ignorisanje može rezultirati skupim popravkama.

2. Neredovna zamena ulja i filtera

Ulje je za motor poput krvi za ljudsko telo. Ključno je za ispravan rad i nikako nije preporučljivo premašivati fabrički propisan interval zamene.Mnogi smatraju da je jedino važno da ulja ima dovoljno, a pritom ne uzimaju u obzir da vremenom svojstva ulja opadaju. Zamena filtera jednako je važna, jer on sprečava da nečistoće prodiru prema vitalnim delovima.

3. Zanemarivanje stanja guma

Hronična besparica razlog je zbog kog mnogi ne vode računa o starosti i stanju guma, nego se samo fokusiraju na dubinu profila. Uvek je važno imati na pameti da je ceo automobil u kontaktu s podlogom na površini manjoj od četiri razglednice. Sigurnost vožnje uveliko zavisi od stanja guma, a ono je direktno povezano sa starošću, dubinom profila i ispravnim pritiskom.

4. Preskakanje servisnog intervala

Proizvođač je raspored servisa i opseg poslova na njima propisao s razlogom pa nikakve improvizacije nisu dobre. Inžinjeri koji su bili angažovani na razvoju pojedinog modela automobila dobro su upoznati s projektovanom trajnošću pojedinog sklopa pa ako želite da izbegnete neugodna iznenađenja držite se toga što su propisali.

5. Loša higijena automobila

Još u vrtiću tete su nas učile da je čistoća pola zdravlja. Isto se odnosi i na automobil, a održavanje čistoće višestruko će se vratiti. Lakše je uočiti nepravilnosti, a izuzetno je važno i na vreme ukloniti sve čestice koje bi posledično mogle da izazovu štetu. To se posebno odnosi na detaljno pranje nakon zimskih uslova, kad su mnogi otvori puni soli, kojom se posipaju putevi, a koja na višim temperaturama nagriza lak i time omogućava napredovanje korozije.

6. Nemaran ste vozač

Nezavisno od toga kakvi su uslovi na putu, prema automobilu se uvek treba odnositi s pažnjom i poštovanjem. Svi nagli pokreti, jurnjava s hladnim motorom, gašenje vrućeg, škripa guma, bespotrebno naglo kočenje, naleti na rupe i neravnine… Nemaran vozač takvim pristupom višestruko, a nepotrebno, povećava potrošnju svih vitalnih sklopova i trajno nanosi štetu automobilu. Razlike mogu biti tolike da automobil sa 100.000 km bude u osetno gorem stanju od istog modela u dobrim i savesnim rukama sa 300.000 km.