ŠTA SU RELEJI? Jedna od najčešće upotrebljavanih električnih komponenti o kojoj malo znalo

Jedna od najčešće upotrebljavanih električnih komponenti jesu releji. Oni svoju namenu imaju u savremenoj automatizaciji. Zbog svojih pogodnosti često se primenjuju, a jedna od najvažniji prednosti koju imaju releji jeste da oni mogu da rade na temperaturama koje se kreću od -40 stepeni, pa do 80 stepeni Celzijusovih. Lako se održavaju i veoma su jednostavni za korišćenje.

Pixabay.com

Postoji nekoliko različitih vrsta releja, a veliki broj različitih kompanija ih proizvodi. Tako se na tržištu razlikuju releji snage, vremenski, industrijski releji, step releji i dr. nekoliko poznati firmi se bavi njihovom proizvodnjom, to su sledeći proizvođači: Iskra, Omroni, Finder, Ningbo…

Po kojem principu funkcionišu releji?

Ukratko rečeno releji služe da se prekine ili uspostavi strujno kolo pomoću elektromagneta koji zatvara i otvra stujni kontakt. Na železnom jezgru nalaze su mnogobrojni namotaji bakrene žice od kojih se i najčešće electromagnet sastoji. Kada kroz primarno strujno kolo teče struja, magnetno polje nastaje oko elektromagneta in a taj način privlači železnu kotvu. A železna kotva ima električne kontakte na sebi koji dalje služe kako bi zatvarali ili otvarali strujni krug, odnosno sekundarno strujno kolo.

Ako se struja kroz electromagnet prekine, onda on više železnu kotvu ne privlači i ona se zahvaljujući opruzi ponovo vraća u prvobitni položaj. Na taj način se uspostavlja ili prekida električno kolo od strane električnih kontakata i od njihovog tipa zavisis kada će i da li će strujno kolo biti uspostavljeno.

Releji i njihovi delovi

Releji se sastoje iz nekoloko delova. Reč je o ramu, kotvi, opruzi, kao i kontaktima. Funkcija rama jeste da electromagnet drži na sebi. Zahvaljujućui kotvi uspostavlja se ili prekida set električnih kontakata, a uz pomoć opruge kotva se vraća u prvobitni položaja u situacijama kada više ne teče struja kroz electromagnet.

Podela releja

Nekoliko različitih podela releja postoje. Naime, prema načinu napajanja razlikuju se neutralni (obični) i polarizovani elektromagnetski releji. Obični releji imaju železnu kotvu koju lektromagnet privlači bez obzira u kojem smeru struja teče kroz nju. Zbog toga ovi releji mogu da rade i na jednosmernu i na naizmeničnu struju. Polarizovani releji koriste permanentni (stalni) magnet i zbog toga su osetljivi samo na jedan smer struje. Posebno treba kod ovih releja obratiti pažnju na polaritet napajanja prilikom povezivanja.

Podela releja moguća je i prema njihovoj funkciji. Prema tome razlikuju se automobilski releji, telegrafski, telefonski, indukcioni, strujni, strujno-naponski, releji za opštu upotrebu i dr.

Posebna kategorija jesu vremenski releji. Karakteristike ovih releja ogledaju se tome što je kod njih unapred definisano, odnosno uglavnom je podesivo kašnjenje prilikom isključivanja ili tokom uključivanja kontakata nakon što se dovede upravljački signal.

Šta su kontakti releja?

Treba istaći da se razlikuju normalno zatvoreni i normalno otvoreni kontakti, a uglavnom većina releja ima više parova kontakata. Za normalno stanje uzima se situacija kada kroz electromagnet ne teče struja odnosno kada je relej isključen, a u odnosu na to postoji podela na normalno zatvorene i normalno otvorene kontakte. A šta znači kada je kontakt normalno otvoren. Naime, kada je relej isključen kontakti su otvoreni, a kada je uključen kontakti su normalno zatvoreni,loading...