ŠTA URADITI KAD ČUJETE SIRENU NA PUTU? Ovi saveti pomažu da sačuvate pribranost

U teoriji zvuči jednostavno, a dobro je što ni praksa nije mnogo komplikovanija.

Policija
print screen/you tube.com/Dubai Police

Vožnja u gužvi je prilično frustrirajuća, u šta su mogli da se uvere svi koji su išli ili vraćali se sa mora poslednjih nekoliko vikenda.

Međutim, i u tim situacijama vozač mora ostati pribran, odnosno stres koji je nastupio kao posledica gužve ne sme da ga omete u jednoj bitnoj stvari – kako reagovati kada se čuje sirena u pozadini.

Ovo su dva najbitnija saveta:

Locirajte sirenu

Kada čujete sirenu nemojte paničiti, naglo kočiti i nikako nemojte naglo menjati traku ili vršiti neki sličan manevar.

Ugasite muziku u kolima i probajte da uočite koliko je blizu vozilo sa prvenstvom prolaza koje se uključilo sirenu, a verovatno i rotaciona svetla.

Takođe, sagledajte kako se ponašaju i drugi učesnici, i gde se i kako se možete skloniti.

Reagujte staloženo

U gužvi na autoputu, smanjite brzinu i sklonite se iz sredine svoje trake. Ako ste u preticajnoj i ne možete da se sklonite u srednju, pomerite se što više ulevo, a ako ste u srednjoj, što više udesno. Zaustavna traka treba da ostane slobodna.

Ako ste na magistralnom putu, pomerite se što više (desnoj) ivici puta.

U gradskim uslovima, takođe se možete pomeriti, a na raskrsnici propustite vozila sa prvenstvom prolaza. Inače, ova vozila ne smeju proleteti kroz raskrsnicu, već je mogu proći samo u slučaju da su sigurna da neće ugroziti bezbednost drugih učesnika.

I na kraju – samo pomislite da vaš postupak može nekome spasiti život.

Vozila s prventstvom prolaza

Zakonom o bezbednosti saobraćaja vozila sa prvenstvom prolaza su vozila policije, BIA, hitne pomoći, vatrogasaca, spasilačkih službi, vojske i VBA, ali samo kada daju zvučne i svetlosne znake. U tom slučaju, na njih se ne primenjuju ograničenja brzine, obaveza propuštanja pešaka, i zabrana preticanja i obilaženja vozila ali pod uslovom da ona ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja.loading...