SUPERBRZA MREŽA NA “KROVU SVETA”: Kinezi postavili 5G baznu stanicu na Mont Everest (FOTO)

Superbrza mreža će omogućiti naučna istraživanja, praćenje životne sredine, direktne prenose visoke rezolucije i druge digitalne aktivnosti...

Mont Everest
Pixabay.com

Kineska kompanija Huawei, u saradnji sa mobilnim povajderom China Mobile, postavila je 5G baznu stanicu na “krov sveta”, najviši planinski vrh na planeti Mont Everest.

Najviša svetska 5G bazna stanica nalazi se na nadmorskoj visini od 6.500 metara na Mont Komolangmi, kako na Tibetu zove najviši vrh sveta, piše China Daily.

Pored postavljanja optičkog kabla od jednog gigabita, sada su na “krov sveta” postavljene i bazne stanice koje omogućavaju dual-gigabitnu mrežu.

Superbrza mreža će omogućiti naučna istraživanja, praćenje životne sredine, direktne prenose visoke rezolucije i druge digitalne aktivnosti, navode iz Huaweija.

Osim bazne stanice na 6.500 metara, postavljene su još dve takve, jedna u baznom kampu planinara na visini od 5.300 i druga u tranzicijskom kampu na 5.800 metara nadmorske visine.


Kineski tehnološki gigant navodi da će se o 5G baznim stanicama na Mont Everestu starati ekipa stručnjaka kojoj će to biti stalan posao, pa se ne očekuju nikakvi problemi u radu.