SVI IH VOZE, ALI… Svet je poludeo za ELEKTRIČNIM TROTINETIMA, a oni mogu biti JAKO OPASNI

Nemačka policija je objavila da je stotinama korisnika električnih trotineta oduzela vozačke dozvole jer su ih vozili pijani tokom pivskog festivala Oktoberfesta u Minhenu, javio je noćas CNN.

BETA/DRAGAN GOJIC

Ukupno 414 ljudi je uhvaćeno da voze e-trotinete dok su bili pijani, od čega su 254 čoveka zato ostala i bez vozačke dozvole, navodi se u policijskom saopštenju objavljenom u ponedeljak.

U 32 slučaja intervenisale su policijske patrole kako bi sprečile pijane da voze električni trotinet.

U Nemačkoj su e-trotineti koji su legalizovani tek u junu, kategorisani kao “motorizovana vozila”. To znači da se na njihove korisnike primenjuje zakonska zabrana vožnje pod uticajem alkohola, što su neki otkrili na težak i skup način ostavši bez vozačke dozvole tokom najvećeg svetskog festivala piva završenog u nedelju.

Tokom 16-dnevnog Oktoberfesta – godišnjeg festivala tradicionalne nemačke hrane, plesa, piva i odeće, od 19. septembra do 6. oktobra, policija je radila na tome da u ogromnom prostoru festivala ne bude vozila, ali su se e-trotineti pokazali kao “tvrd orah”, te ih je policija zvanično proglasila za “nov izazov”.

Da bi vlasti sprečile korisnike da iznajmljene e-trotinete napuštaju na prostoru festivala, bilo im je tehnički onemogućeno da se odjave iz aplikacije pomoću koje su ih iznajmili, ali je ipak svake noći trebalo gomile napuštenih trotineta odnositi s minhenskih ulica.

Vlasti širom sveta se muče kako će i šta s trotinetima. Pošto se stanovništvo brzo uvećava, gradske vlasti i “start-ap kompanije” traže sveža transportna rešenja.

E-trotineti su pristupačan i brz način za kraća putovanja u zagušenim gradovima. Po nizu osobina su slični biciklima, ali za razliku od bicikala, pri korišćenju električnih trotineta gotovo da nema nikakvog napora.

Međutim, e-trotineti predstavljaju i nesnosnu smetnju: gomilaju se na ulicama i na popularnim mestima, a uz to su i opasni za nevešte korisnike.

Zbog niza povreda, gradske vlasti Ostina, u Teksasu, zatražile su od centara za kontrolu i prevenciju bolesti da istraže nesreće i povrede povezane sa e-trotinetima.

Studija napravljena na osnovu toga i objavljena u maju, pokazala je da je čak svaki treći povređeni korisnik trotineta nastradao već na prvom putovanju. Uz to, 63 odsto povređenih “trotinetista” je pre udesa vozilo trotinet manje od devet puta.

Američki istraživači su zato zaključili da korisnicima e-trotineta ipak treba – obuka.