U 4 JEDNOSTAVNA KORAKA: Pretvorite vaš stari telefon u sigurnosnu KAMERU

U današnje vreme, ulaganje u bezbednosnu tehnologiju postalo je uobičajeno, bilo da se radi o obezbeđivanju privatnog ili poslovnog prostora. Jedno od najpraktičnijih i najpopularnijih rešenja je ugradnja sigurnosnih kamera, koje su sve pristupačnije na tržištu. U stvari, čak ne morate ni kupiti novu kameru, već umesto nje možete iskoristiti vaš stari mobilni telefon. Evo i kako.

Pixabay.com

Osećaj sigurnosti u domu je ono što svaki čovek želi. Prema brojnim psihološkim studijama, sigurnost je jedna od najosnovnijih čovekovih težnji. Međutim, u stvarnom životu nije baš tako lako biti bezbedan. Čak i u sopstvenom domu, razne okolnosti mogu uticati da se ne osećamo sigurno.

Zato korisnici širom sveta sve češće kupuju opremu za video nadzor. Bilo da se nalaze napolju ili unutra, puno je koristi koje pruža sigurnosna kamera. Iako nisu sve porodice u mogućnosti da priušte sebi budžet za kupovinu novog sistema video nadzora ipak postoji rešenje, a to je stari mobilni telefon!

Šta vam je sve potrebno od opreme?

U bilo kom prostoru, sigurnosne kamere mogu snimiti sva dešavanja, bez obzira da li je u pitanju dnevna soba, hodnik, spavaća soba, ili pak neki javni prostor, poput parkinga, aerodroma ili porodilišta.  Mogu se koristiti za razne namene, tj. za monitorig svih prostorija i dvorišta, a zavisno od vrste kamere, video nadzor će biti više ili manje kvalitetan.

Međutim, čak i u slučaju da imate improvizovanu sigurnosnu kameru, tačnije da umesto profesionalne kamere koristite stari telefon, bićete sigurniji u svom domu. Ako ste roditelj, možete korisiti telefon-kameru za nadzor malog deteta. Ukoliko ste vlasnik kućnog ljubimca, možete svog psa ili mačku nadgledati u bilo koje vreme. Zavisno od vaših potreba, telefon pretvoren u sigurnosnu kameru može u mnogim slučajevima da bude odlična alternativa pravoj kameri.

Ako posedujete mobilni telefon koji više ne koristite (a većina od nas ih poseduje) nemojte ga bacati ili prodavati. Ukoliko već duže stoji u fioci, odnesite ga prvo na pouzdan servis mobilnih telefona, U servisu će utvrditi njegovo stanje i u slučaju da je ispravan, iskoristite ga kao sigurnosnu kameru i budite bezbedniji u svom domu.

Pre nego što pokušate da od telefona napravite kameru za video nadzor evo šta sve morate da imate od opreme:

  • Stari telefon. Možete iskoristiti Android ili iPhone. Telefon, osim odgovarajuće kamere, mora da ima mogućnost povezivanja na WiFi i pokretanja odgovarajuće aplikacije, dok vam SIM kartica neće biti potrebna.
  • Punjač. Morate razmisliti gde da postavite vaš telefon kako bi mogao da bude povezan na izvor napajanja. Ako je željeno mesto daleko od utičnice moraćete da obezbedite ili punjač sa dužim kablom ili produžni kabl.
  • Aplikacija za video nadzor. Potražite Android ili iOS aplikaciju za video nadzor i videćete da imate zaista širok izbor, kako premijum, tako i besplatnih softvera.
  • Stalak, držač ili neki drugi način da pričvrstite vaš telefon (kameru)na željeno mesto.

Kada nabavite svu ovu opremu, možete krenuti sa instalacijom.

Kako pretvoriti stari mobilni telefon u sigurnosnu kameru?

Predstavljamo vam jednostavno uputstvo kako da  u četiri koraka od svog telefona napravite sigurnosnu kameru za video nadzor u vašoj kući.

KORAK  BROJ 1: Razmislite o pozicioniranju

Naravno, pre nego što uradite bilo šta drugo, moraćete da razmislite o tome gde ćete postaviti svoju kameru.Uzmite vaš stari telefon, uključite aplikaciju koju ste prethodno skinuli i pokušajte da pronađete mesto u sobi sa kog ćete imati najbolji monitoring. Kada pronađete najbolju lokaciju razmislite na koji način možete da fiksirate telefon baš tu.

Možete iskoristiti držač mobilnog telefona, koji čak možete pričvrstiti i za zid, ili odgovarajući stalak. Isto tako, možete improvizovati: postavite telefon na policu i naslonite ga na knjige, ili ako želite da bude manje primetan možete pronaći mesto u blizini neke sobne biljke.

KORAK BROJ 2: Priprema i povezivanje

Gde god postavili vašu impovizovanu sigurnosnu kameru, imajte na umu da će telefonu biti potrebno stalno napajanje. Izmerite rastojanje između mesta sa kog želite da snima vaš telefon i najbliže utičnice. Ako je to rastojanje veće od dužine kabla punjača, razmislite o drugoj fiksnoj lokaciji ili nabavite punjač sa dužim kablom. Još jeda opcija je i postavljanje produžnog kabla.

KORAK BROJ 3: Instaliranje i pokretanje aplikacije

Odaberite aplikaciju koju želite da koristite. Ukoliko vaš mobilni telefon pripada starijim generacijama, možda nećete imati toliko veliki izbor aplikacija za sigurnosne kamere, ali ćete sigurno pronaći rešenje. Postoje jako dobre aplikacije koje su dostupne i u Android i u iOS varijanti, i koje podržavaju starije uređaje.

Preporučujemo da isprobate nekoliko različitih aplikacija pre nego se odlučite za onu koja vam najviše odgovara.

Nakon što ste postavili telefon, povezaili i instalirali aplikaciju, vreme je da ga pokrenete i stavite u novu funkciju. Kao što vidite, do sada nije bilo toliko teško.Većina aplikacija za sigurnosne kamere imaju neke dodatne opcije, s tim da su besplatne verzije obično ograničene. Ipak, većina besplatnih aplikacija ima sasvim dovoljno funkcija i pomoću njih se mogu lako podesiti kvalitet video zapisa i evidentiranje podataka.

KORAK BROJ 4: Proverite svoj fid (feed)

Aplikacije za video nadzor omogućavaju vam da u pregledač ukucate IP adresu video fida i na taj način  pogledate ono što su snimile sigurnosne kamere u određenom razdoblju vremena. Imajte na umu da neke aplikacije nemaju opciju skladištenja podataka i čuvanja snimaka, pa pre nego što se odlučite za bilo koju od njih, proverite da li poseduje ovu mogućnost.

Za sam kraj, treba napomenuti da ćete možda primetiti neke nedostatke koji se javljaju kada koristite mobilni telefon umesto sigurnosne kamere. Na primer, većina kamera na mobilnim telefonima ne može da snima u uslovima slabijeg osvetljenja, dok prave sigurnosne kamere imaju infrared funkciju. To možete rešiti na jednostavan način, tako što ćete ostaviti upaljeno svetlo u prostoriji. Međutim, ni tada nemojte očekivati kvalitet snimka kao sa profesionalne sigurnosne kamere.

No, bez obzira na ove i slične nedostatke, stavljanje mobilnog uređaja u funkciju video nadzora svakako je jedan od najboljih načina da iskoristite svoj stari telefon.loading...