“UBICE PAMETNIH TELEFONA”: Mnogi koriste ove aplikacije, a nisu ni svesni KOLIKO ŠTETE

Firma pCloud, koja se bavi računarstvom u oblaku, napravila je istraživanje kojim su pronašli “najveće ubice pametnih telefona”, odnosno aplikacije koje troše najviše energije

Pixabay.com

Iako su mobilni telefoni danas jači nego što su bili pre desetak godina, razvile su se i aplikacije, pa neke od njih danas brzo troše bateriju i memoriju.

Firma pCloud, koja se bavi računarstvom u oblaku, napravila je istraživanje kojim su pronašli “najveće ubice pametnih telefona”, odnosno aplikacije koje troše najviše energije.

U svojoj studiji tražili su tri stvari: funkcije koje koristi aplikacija, potrošnju energije pri normalnom korišćenju i ima li aplikacija takozvani tamni način rada (dark mode). Kombinovanjem tih rezultata, pCLoud je uspeo da izračuna koje su od 100 najpopularnijih aplikacija “najveće ubice pametnih telefona”.

Aplikacije koje najviše troše bateriju

Prema istraživanju, bateriju najviše troše aplikacije Fitbit i Verizon, koje koriste 14 od 16 dostupnih uređaja. Obe navedene aplikacije ostvarile su rezultat od 92,31 posto.

Društvene mreže takođe jako troše bateriju. S obzirom na to da većina tih aplikacija koristi praćenje lokacije i učitavanje fotografija, kao i kameru uređaja, to je i očekivano.

Niže je navedeno top 10 aplikacija društvenih mreža koje predstavljaju pošast za bateriju uređaja: Facebook (82 %), Instagram (79 %), Bumble (77 %), Snapchat (77 %), Tinder (77 %), Grindr (72 %), Likke (72 %), Twitter (69 %), Houseparty (62 %) i TikTok (62 %).

Aplikacije koje troše najviše memorije

Ipak, baterija nije jedini dragoceni resurs koji aplikacije iscrpljuju, prenosi Zimo. I memorija je resurs koji se redovno koristi do maksimuma.

Ovih 10 aplikacija prema studiji pClouda najveći su potrošači memorije smartphonea: United Airlines, Lyft, Uber, Fitbit, Facebook, Uber Eats, PayPal, Microsoft Teams, YouTube
i Airbnb.