USVOJEN NOV ZAKON: Ako radite OVO na društvenim mrežama, možete završiti u zatvoru

Otvaranje lažnog naloga na društvenim mrežama u ime druge osobe krivično je delo...

društvene mreže
pixabay.com

Ovu odluku je doneo sud u Rumuniji.

Otvaranje naloga sa tuđim imenom i podacima bez njihovog pristanka predstavlja “krivično delo falsifikovanja”, rekao je Visoki kasacioni sud, državno veće za rešavanje pravnih pitanja u krivičnim delima.

Do toga je došlo nakon slučaja u Brašovu u decembru 2018. godine kada je muškarac pretio svojoj bivšoj devojci postavljanjem kompromitujućih fotografija na internet.

Ženi je rečeno da će, ukoliko ne nastavi njihovu vezu, na internetu biti objavljeno nekoliko njenih obnaženih fotografija.

Muškarac je kasnije kreirao lažni profil sa imenom žene na sajtu za odrasle, gde je postavljao seksualne video snimke njih dvoje.

Osumnjičeni je prvobitno osuđen na tri godine i osam meseci zatvora pod optužbom za ucene, falsifikovanje i kršenje privatnosti. Tu odluku je sada podržao i viši sud.

U suštini, ako se neko pretvara da je neko drugi na društvenoj mreži i može se dokazati da je profil koristio u svrhu stvaranja pravnih posledica, onda je možda počinio krivično delo računarskog falsifikovanja i prema tome može biti sankcionisan – rekla je Monika Štatesku, rumunska pravnica specijalizovana za “sajber bezbednost”.

Sud je posebno zabeležio dva krivična kriterijuma; čin unošenja računarskih podataka bez nečije saglasnosti i ako ta radnja rezultira podacima koji ne odgovaraju istini.

Štatesku je rekla da je odluka sada obavezujuća za sve ostale sudove u Rumuniji.

Prošle godine, Rumunija je takođe donela novi zakon kojim se “sajber uznemiravanje” prepoznaje kao oblik nasilja u porodici, gde namerava da žrtvu “posrami, ponizi, uplaši, utiša ili joj zapreti“.

Ovaj zakon je obuhvatio pretnje na mreži ili poruke ili kada partner šalje intimni grafički sadržaj bez pristanka druge osobe.loading...