VAŽAN DEO ALATA ZA ODRŽAVANJE: Da li znate šta su POLIRKE ZA AUTO i čemu služe?

Polirke za auto, odnosno, mašine za poliranje auta služe za spoljnu obradu karoserije na automobilima i funkcionišu tako što otklanjaju višak materijala. Efikasne i pouzdane mašine za poliranje doprinose kvalitetu rada i dobro obavljenom poslu za koji su namenjene.

Pixabay.com

Mašine za poliranje su veoma važan deo alata kada je reč o održavanju automobila. Koriste se za saniranje sitnih oštećenja, korozija i ulubljenja na automobilu koja mogu nastati iz raznih razloga, najčešće prilikom gradske vožnje i parkiranja. Sitna oštećenja na karoseriji automobila mogu uzrokovati razne vremenske prilike kao što su grad, kiša, mraz i sneg.

Za takvu vrstu problema nije potrebno izdvajati velike sume novca koja bi bila potrebna ako biste auto odvezli kod majstora na sređivanje, kada već postoji mogućnost da te intervencije uradite samostalno bez mnogo napora uz odgovarajuću polirku za auto. Nije vam potrebno specifično majstorsko znanje da vratite svom automobilu fabrički sjaj, već samo odgovarajuća mašina za rad i malo izdvojenog vremena.

Vrste polirki za auto

Sve polirke, bez obzira na vrstu pogona koji koriste, imaju istu funkciju i sa svakom dolazite do istih rezultata – ispolirane i sjajne karoserije sa koje su eliminisana sitna oštećenja. Stoga ni sa jednom nećete pogrešiti, već je samo stvar ličnog izbora i preferencija koju ćete vrstu polirke izabrati. Polirke za auto se dele na sledeći način:

  1. Električne polirke – ova vrsta polirki se najčešće koristi u automehaničarskom zanatu, ali i mnogim drugim delatnostima. Odlikuju je izvrsne performanse, odnosno, odlična je za poliranje raznih materijala, a rezultat su glatke i sjajne površine. Električna polirka radi na struju i veoma je efikasna u vraćanju sjaja karoseriji na vašem automobilu ili drugim površinama.
  2. Akumulatorske polirke – ova vrsta polirke se naziva još i aku polirka skraćeno i radi na baterije, zbog čega je izuzetno praktična, jednostavna i fleksibilna za rad. Odlična je za postizanje željenih rezultata pri tretiranju površina koje transformiše u izuzetno glatke i čiste, bez ogrebotina.
  3. Pneumatske polirke – praktičan i moćan, ovaj alat je veoma čest izbor kako profesionalaca koji u svakodnevnom radu koriste polirke, tako i ljudima koji žele imati alat u svojoj garaži za kućnu upotrebu. Funkcioniše po principu ispuštanja vazduha što je čini veoma fleksibilnom i jednostavnom za rad, a i lakom za rukovanje.

Zašto je važno da polirate automobil?

Postoji mnogo faktora koji utiču na to da boja karoserije na vašem automobilu vremenom postane ne baš reprezentativna i da izgubi na kvalitetu. Čak i sam izlazak automobila na put svakodnevno je sam po sebi dovoljan uzrok da vaša karoserija vremenom propadne, usled prašine.

Naročito ako živite ili barem često parkirate svoj automobil negde u blizini gradilišta, prašina i pesak koje raznosi vetar mogu vremenom dovesti do ozbiljnih oštećenja kao što je, na primer, korozija. Zbog svega toga, veoma je važno održavati karoseriju svog automobila, a olakšavajuća okolnost je što to možete raditi samostalno, uz posedovanje odgovarajućeg alata, kao što je polirka za auto.

Brojne su prednosti redovnog samostalnog poliranja automobila, a ovo su samo neke:

  • Uklanjanje sitnih, kao i teških ogrebotina ili nedostataka na automobilu ili drugim površinama
  • Dekontaminacija boje koju čak ni redovno pranje ne može ukloniti
  • Korekcija boje
  • Obnavljanje boje koja bledi
  • Obnavljanje sjaja karoserije automobila ili drugih površina koje se poliraju