VELIKI HAKERSKI NAPAD: “Procureli” podaci 9 MILIONA LJUDI, proverite kako da se ZAŠTITITE

U svetlu današnje vesti o sajber napadu na kompaniju EasyJet, kada su, prema medijskim navodima, otkrivene i-mejl adrese više od 9 miliona korisnika a podaci više od 2000 kreditnih kartica dospelo u ruke hakera, Dejvid Ema, glavni istraživač za bezbednost u kompaniji Kaspersky ima poruku za korisnike.

Haker
Pixabay

“Ovaj proboj utiče na veliki broj ljudi i, mada je dobro videti da lozinke klijenata nisu kompromitovane, podaci koji su ukradeni – uključujući i-mejl adrese, podatke o kreditnim karticama i o putovanjima klijenata – predstavljaju dodatni materijal za aktivnosti sajber kriminalaca”, kaže Dejvid Ema.

Svako ko je pogođen ovim probojem treba da bude naročito obazriv u narednom periodu, jer je vrlo verovatno da će kriminalci iskoristiti ovu situaciju za slanje fišing poruka u kojima će se nalaziti ponude koje su “previše dobre da bi bile istinite”.

Takođe, svi oni trebaju redovno da proveravaju da li na njihovim bankovnim računima ima nekih sumnjivih aktivnosti.

“Svima predlažemo da zaštite svoje uređaje sveobuhvatnom bezbednosnom zaštitom, i ažuriraju operativni sistem i aplikacije čim najnovija ažuriranja postanu dostupna. Takođe bismo da podstaknemo ljude da koriste jedinstvene, složene lozinke za sve svoje naloge na internetu i da iskoriste opciju dvofaktorske ili dvostepene autentifikacije tamo gde je provajder nudi“, rekao je Dejvid Em, glavni istraživač za bezbednost u kompaniji Kaspersky.